Međunarodni sarajevski sajam knjiga od 17. do 22. aprila 2024. pod motom: “Moja riječ“

Kultura 17. okt 202313:57 0 komentara
PR

Međunarodni sarajevski sajam knjiga bit će održan od 17. do 22. aprila 2024. godine pod motom: “Moja riječ“.

Povodom otvaranja 75. Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu (Frankfurter Buchmesse), upućena je čestitka organizatora sarajevskog sajma direkciji Sajma, izdavačima i autorima koji sudjeluju na najvećeoj svjetskoj manifestaciji posvećenoj knjizi.

Direktor Olimpijskog Centra Skenderija Damir Petrinić, izjavio je da je ponosan na činjenicu da je sarajevski sajam knjiga najznačajniji sajamski događaj u BiH i da zaslužuje status manifestacije od posebnog intersa za Sarajevo i cijelu BiH.

Riječ je ne samo o manifestaciji koja okuplja destine hiljada posjetilaca i organizuje više od stotinu promocija i specijalne programe za djecu i dijasporu već i izuzetan kulturni program u kojem su ove godine učestvovali predstavnici bh institucija i gosti iz svijeta u okviru 21. izložbe naučnih i stručnih konferencija i okruglih stolova.

Predsjednik programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić predstavio je izdanja koja će simbolički biti izložena na fraknfurtskom sajmu i biti darovana organizatorima frankfurtskog sajma u čast našeg zajedničkog jubileja.

Studijom Amira Vuka Zeca bh štand „Bosanska kuća“ decenijama je bio središte izuzetnih susreta bh pisaca i izdavača i danas je ovaj projekat postao simbolom sarajevskog sajma knjiga.

Dvadestpetogodišnje učešće izdavača iz BiH na sajmu knjiga u Frankfurtu počelo manifestacijom Frankfurt u Sarajevu u Muzeju književnosti u vrijeme opsade Sarajeva i izdvojio naslove IPC-a objavljene te godine kao što su Sahara – Admirala Mašića, Antologija BH poezije Mario Šuško, Crteži iz podruma – Tvrtka Kulenovića i Dnevnik – Zlata Filipović.

Predstojeći sarajevski sajam bit će posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenje djela svjetskih autora.

Nakon višegodišnje saradnje sa UNESCO-om u okviru obilježavanja 23. aprila svjetskog dana knjige do kraja godine objavit ćemo rezultate naučnog skupa o autorskim pravima i slobodi izražavanja sa ovogodišnjeg međunarodnog okruglog stola sarajevskog sajma.

Na 35 .Međunarodni sajam knjige pozvat ćemo autore i izdavače iz Belgije i evropske unije, kao i organizatore međunarodnih sajmova u svijetu.

Učesnici Press konferencije imali su priliku da se upoznaju sa djelima koja će biti predstavljena na sajmu i da prate ceremoniju svečanog otvaranja sajma u Frankfurtu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!