Mladi glumci filma “Deset u pola”: Čast je bila učiti od velikana bh. glumišta

Kultura 15. aug 202122:19 > 16. aug 2021 11:59 3 komentara

Helena Vuković i Kerim Čutuna, mladi glumci iz filma "Deset u pola" Danisa Tanovića, gostovali su u Specijalu na N1 posvećenom Sarajevo Film Festivalu (SFF). Podijelili su svoja iskustva o radu sa iskusnim i poznatim bh. glumcima.

Na početku razgovora i Helena i Kerim su se prisjetili na koji način su dobili uloge u ovom filmu. Helenu je pratio jedan mali peh, ali se na kraju, kako kaže, upornost isplatila.

Helena i Kerim dobar dio radnje filma o sarajevskim ćevapima, ali i prijateljskim i porodičnim odnosima, “nose na svojim leđima”.

“Rame uz rame” sa poznatim bh. glumcima

Helena u filmu glumi jednu od glavnih uloga, Lanu, dok Kerim utjelovljuje lik Orhana sina jednog od ćevabdžija i Laninog momka.

Uz njih se kao glavni glumci pojavljuju Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro.

Upitali smo ih kako im je bilo glumiti “rame uz rame” sa ovim i ostalim velikim imenima bh. glumišta koja su se pojavila u ovom filmu.

“Nemam nikoga izdvojiti svi su podjednako dobri. Ja sam imao najviše scena sa Helenom i Đurom tako da sam nekako od njega u najvećoj mjeri naučio nekih zanatskih trikova koje možete primijeniti, a koje mladi glumac nema u svom iskustvu. Od Đure baš imate mnogo toga naučiti i između nas je bila neka pravo lijepa energija i zajedništva tako da mislim da se to može osjetiti u filmu”, ispričao je Kerim.

Helena je, s druge strane, imala mnogo zajedničkih scena u filmu sa Izudinom Bajrovićem.

“Mislim da je Izudin Bajrović jedan od naših najboljih glumaca, a prema mom mišljenju, možda i najbolji glumac svoje generacije. Nije bilo lako odgovoriti njegovom iskustvu i imala sam tu neku malu tremu jer znam koliko zna, koliko je odličan glumac, prirodan i stalno sam se pitala da li ja njemu dajem dovoljno. Međutim, on je svojom igrom i divnim odnosom prema svima nama mladim kolegama učinio da ta trema brzo nestane i da se svi osjećamo ravnopravnim sa tim iskusnim glumcima. Vrlo sam sretna, ponosna i privilegovana što sam imala priliku igrati s njim”, navela je Helena.

Mnogo šale u filmu

Film je izuzetno zabavan, sa mnoštvom šala na koje je i publika odlično reagovala. Interesovalo nas je da li je i na snimanju bila takva atmosfera.

“Sa Đurom sam proveo nekih 15 dana na setu i mogao sam zaključiti da on jako lijepo razdavaja privatno i poslovno i možete naučiti kako da uživate i dok čekate da radite i kako da održite tu radnu temperaturu da vam bude zabavno. Iako je set bio izuzetno dinamičan, cijeloj ekipi se moram zahvaliti jer nisam osjetio veliki pritisak, a to je film koji je odrađen za vrlo kratak period i to se mora uzeti u obzir. I da, bilo je dosta šala i na setu i to nas je nekako i održavalo”, ispričao je Kerim.

Govorili su i o svojim daljim planovima.

“Imamo neke radionice na kojima učestvujemo, a moram priznati da mi je ovaj film dao neki podstrek i napravio sam neku dobru interakciju sa mađarskim rediteljem tako da se nešto dešava ide to svojim tokom”, konstatovao je Kerim, dok se Helena našalila te pozvala sve reditelje “da obrate pažnju na nju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare