Mostar je ovih dana centar kulture

Kultura 27. sep 202120:16 0 komentara
N1

U gradu na Neretvi, u toku je festival komedije Mostarska liska, koji publici u osam dana nudi sjajne predstave ali i druge sadržaje u okviru festivala.

Od skoro 50 prijavljenih predstava iz 5 zemalja, ove godine za Mostarsku lisku takmiči se sedam pozorišnih komada. Osim toga, svaku noć, nakon predstave dodjeljuju se Male liske za najboljeg glumca i najbolju glumicu.

“Imamo sedam predstava u selekciji, završit ćemo koncertom u čast nagrađenih. Osim toga imamo nekih,ako sam tačno to sve pobrojao, 15/16 sadržaja u pratećem programu. Tako da, u svakom slučaju je živo u Narodnom pozorištu Mostar u ovih sedam-osam dana”, kazao je Almir Mujkanović – direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Za 19. izdanje Mostarske liske, Mujkanović je najavio internacionalnu selekciju, u kojoj će se takmičiti i predstave sa engleskog, njemačkog i drugih govornih područja, te će na taj način, kako je kazao, Mostar dobiti festival kakav zaslužuje.
A o značaju ovog festivala ali i humoru, govorio je i glumac Ivica Skoko.

“Mostarska liska je jako poznat festival a i posebna je jer je to posebna jedna vrsta humora, taj tzv.liskaluk, tako da je meni jako drago igrati na lisci”, kazao je Skoko.

Iako je uloga žirija za mnoge teška i nezahvalna, književnik Almir Imširević uživa u ovoj ulozi.

“Ja nisam od onih koji mistifikuju kako je to, ne znam kako, težak i odgovoran posao. Pozorište ipak postoji da bi mu se radovali. Tako da i ovaj posao žirirnja ja doživljavam kao druženje”, kazao je.

Za Mostarsku lisku takmiče se pozorišta iz Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Zagreba, Zenice i Kruševca.

Osim 7 predstava koje su u takmičarskom porgramu, na 18. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska tu je i OFF program kojeg čine književne večeri, radionice ali i izložba plakata i dokumentarne građe Narodnog pozorišta Mostar od 1970. do 1990. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!