Mustafić: Bojkot ruske umjetnosti bizaran, ali i prolazan

Kultura 15. mar 202211:18 > 12:33
N1

Bojkot ruskih pisaca i kompozitora, za bh. reditelja Dinu Mustafića je bizaran, no Mustafić vjeruje da je prolazan i potpuno irelevantan jer se radi o velikoj kulturi, velikom duhovnom resursu.

“Nailazili smo zaista na neke bizarne, krajnje neprimjerene primjere u kojima se krojio repoertoar nekog koncerta, pa su se izbacivali ruski kompozitori, čak sam čitao da su se negdje u Italiji preskakali časovi na kojima se govorilo o Dostojevskom”, rekao je bh. reditelj.

Sagovornik N1 pojašnjava da svijet do kog on drži, kojeg smatra racionalnim, progresivan, odbacuje ovakve pojave kao deformaciju.

“Radi se o jednoj velikoj kulturi, jednom velikom duhovnom resursu kakva je ruska kultura, koja je odredila velikim dijelom mnoge evropske umjetnike”, dodaje Mustafić.

Reditelj pojašnjava da su umjetnici u Bosni i Hercegovini i u toku sukoba prije svega igrali uvijek kosmopolitski repertoar, pisce svih nacionalnosti, u produkciji programa su svi učestovali.

“Imamo jedno iskustvo kako se oduprijeti histeriji ili talasu mržnje iza kojeg je uvijek jeftinoća, praznoća, populizam, glupost”, rekao je sagovornik N1.

Iz različitih dijelova Evrope, od početka rata u Ukrajini stizale su različite vijesti o negativnom odnosu prema Rusima, ruskim sportistima, umjetnicima, ali i djelima ruske kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad