Na današnji dan rođen jedan od najvećih umjetnika ikad – Pablo Picasso

Kultura 25. okt 202213:28
AFP/ilustracija

Na današnji dan, 1881. godine rođen je možda čak i najpoznatiji umjetnik u historiji, Pablo Picasso. Živio je punim plućima i kako to obično bude sa genijima, njegova lična biografija jednako je interesantna i živa kao i njegova umjetnička djela.

Njegovo pravo kršteno ime glasi Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

Bio čudo od djeteta, a njegovo stvaralaštvo i umjetničko obrazovanje je počelo kada je imao samo 7 godina, a prva slika “Picador” završena je kada je imao 9.

Kao suosnivač kubizma, zajedno sa Georgesom Braqueom, Picasso je izumio kolaž kao format kojeg danas poznajemo. Dolazi od francuske riječi coller-što znači zalijepiti.

U potpunosti prihvaćajući ovu tehniku, Picasso je lijepio ulomke tapeta i isječke iz novina uz svoje slike i na taj način stvarao nove forme u umjetnosti. Time je postao prvi umjetnik koji je uključio kolaž u likovnu umjetnost pomjerajući granice kreativnosti i unoseći nove metode izražavanja u umjetnost.

Picassova karijera je trajala više od 75 godina: iako je poznat po likovnoj umjetnosti i nevjerovatnom stilu, bavio se i drugim umjetnostima, uključujući i pozorište, a u kasnijim godinama života počeo je pisati i poeziju (napisao je preko 300 pjesama) i nekoliko nadrealističkih drama.
Svakako, nijedna nije bila ni približno uspješna kao njegove slike i skulpture, ali jedna od njegovih drama javno je bila pročitana sa Albertom Camusom, Simone de-Beauvoir i Jean-Paulom Sartreom.

Zaveden je u Guinnessovu knjigu rekorda: stvorio je 13.500 slika i nacrta, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i oko 300 skulptura. Još niko od umjetnika nije imao ni približno plodnu karijeru.

Obzirom na ogromnu količinu djela koje je izradio, on također drži rekord po broju ukradenih umjetnina. Broji se da je u registru izgubljenih djela ukradeno 1147 Picassovih djela.

Picasso je bio poznat po svojim ljubavnim aferama, te brojna njegova djela inspirirana su njegovim ljubavnicama, uključujući Doru Maar i Marie Thérese Walter.

Dora Maar, čije je pravo ime Teodora Marković, jugoslovenska muza, bila je ćerka poznatog hrvatskog arhitekte Josipa Markovića iz Siska. Poznata po svojoj ulozi Picassove ljubavnice, subjekta i muze, Picasso je naslikao mnoge njene portrete. Na većini slika, Maar je predstavljena kao izmučena žena, a najpoznatiji od ovih portreta je slika “Žena koja plače”.

Dora Maar nije jedina veza sa bivšom Jugoslavijom koju je Picasso imao.

Picasso je dizajnirao poster za film “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića iz 1969. godine koji je jedan od najvećih poduhvata u jugolovenskoj kinematografiji.

Zanimljivo je to što je u karijeri dizajnirao samo dva postera za film i to za “Andaluzijski pas”, španski film iz 1929. godine i za “Bitku na Neretvi” 1969. godine.

Poster ima elemente kubizma, a inspiraciju za filmski plakat, Pablo Pikaso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika.

Picasso je umro od srčanog udara u 91 godini u Francuskoj, a iza sebe je ostavio djela koja se prodaju u milionskim ciframa kao i neprekidan izvor inspiracije za buduće umjetnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad