Na sceni NPS sutra premijera baleta “Carmen”

Kultura 04. jun 202421:36 0 komentara

Baletni klasik "Carmen" kompozitora Rodiona Ščedribna, u koreografiji i režiji Valentine Turcu, premijerno će biti izveden sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. u sklopu premijere "Carmen" bit će izveden i balet "Bolero".

Balet “Carmen” jedan je od najsnažnijih umetničkih izraza zbog svoje dinamične koreografije, što je za soliste baleta poseban izazov.

“Nešto sigurno potupuno drugačije od onoga što sam do sada radila. Tako da je bio jedan veliki izazov uopšte upustiti se u pripremu ove predstave, nekako uz sve izazove koji su dolazili kako u koeroografskom smislu tako i izražajnom, od mene je očekivala uloga da se dam maksimalno”, kaže Tamara Ljubičić, solistica baleta.

Energično bezvremensko djelo o strasti, želji, ljubomori, ali i izdaji. Erotična Carmen zavodi naivnog vojnika koji je zaslijepljen ljubvlju.

“Što se tiče moje uloge, ona je onako speciifčna, zato što je puna ega, puna je strasti, puna tih nekih emocija koja kada se kaže Carmen, prvo na to pomislite”, pojašnjava Admir Kalkan, solista baleta.

Maštovita i strasna baletna predstava na sceni uz nekolicinu stolova, pretvara se u tamnicu, bar, trg, ulicu. U ovoj intimnoj priči svako se može pronaći.

“Stvarno je duboka, da kažem na kraju predstave mislim da ćemo svi imati ono ‘wow. šta je to bilo’ jer nismo i niste navikli na nešto ovako”, poručuje  Alenka Ribač, asistentica koreografkinje.

Bezvremensko djelo “Carmen” privlači publiku zbog čega opstaje na baletskim scenama širom svijeta. Ultimativna vrijednost za koju Carmen živi i umire, postaje heroj u želji da ostvari samo jedno, a to je sloboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!