Najstarija džamija u Ljubuškom čeka na svoju obnovu

Kultura 05. maj 202319:17 0 komentara
N1

Tvrđava hercega Stjepana Kosače, ali i cijelo područje starog grada Ljubuški, prošle godine doživjeli su potpunu transformaciju. Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada do sada. Ukupna vrijednost istraživanja i radova bila je gotovo 400 hiljada eura, a investitor je bio Grad Ljubuški.

U okviru nacionalnog spomenika Starog grada nalaze se i ostaci najstarije džamije u Ljubuškom.

O velikom značaju i historijatu ove džamije, koja još uvijek čeka na obnovu, govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Šemso efendija Germić.

“Vakif džamije je Nesuh-aga Vučjaković. Džamija je napravljena 1558. godine. Sačuvana je i vakufnama ove džamija, prepis te vakufname. Bila je u funkciji do 1938. godine. Tarih sa džamije je odnešen i nalazi se u Italiji. Postoje čak i živi svjedoci koji su gledali kada je tarih stavljen na magare i odnešen. U vrijeme Drugog svjetskog rata džamija je bila pretvorena u skladišni prostor, odnosno konjušnicu. Muhamed Mujić orijentalista je pronašao tarih i utvrdio da je to upravo tarih džamije sa Starog grada u Ljubuškom”, kazao je Germić.

Podsjetio je da je džamija proglašena nacionalnim spomenikom zajedno sa kompleksom Starog grada, kule i starog muslimanskog mezarja koje se nalazi uz samu kulu. Izrazio je nadu da će se iznaći mogućnost da se najstarija džamija u Ljubuškom obnovi imajući u vidu njen kulturno-historijski značaj i vrijednost.

“Državna komisija za nacionalne spomenike 2008. godine je sakupila fragmente i dijelove razbacane po platou kule,obilježila ih i upisala, sa tendencijom da se uradi obnova džamijskog kompleksa, odnosno vraćanje u njenu izvornost. Medžlis Islamske zajednice Ljubuški je opredijeljen da se džamija obnovi i sačuva kao kulturno-historijsko blago”, poručio je glavni imam.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Efendija Germić, govoreći o džamiji Nesuh-age Vučjakovića, ističe da je riječ o jednom od najstarijih vjerskih objekata u Zapadnohercegovačkom kantonu.

“Pored Humačke ploče na bosanskoj ćirilici tarih ove džamije na arapskom jeziku je sigurno najpoznatiji historijski dokument, koji svjedoči da su duboki korijeni islama i muslimana na ovim prostorima. Ova džamija je imala i najstarije vakufe – zadužbine na rijeci Studenčici, koji se i danas zovu vakuf. Nesuh-aga je uvakufio mlinice na rijeci Studenčici, kao i na rijeci Radobolji u Mostaru, za izdržavanje džamija i njihovih pratećih objekata. Kroz historiju je džamija obnavljana. Posljednja, temeljita opravka Nesuh-agine džamije izvršena je za vrijeme austrougarske uprave u našoj zemlji, 1891. godine. Džamija je imala munaru. Sa desne strane džamije je mejtaš – kamen gdje su se klanjale dženaze, a pored džamije je možda i najstarije mezarje u Ljubuškom. Uz samu džamiju je i čatrnja, s obzirom da su ovdje bili rijetki izvori pitke vode”, kazao je.

Svjesni njenog značaja, obnovi se nadaju i mještani koji kažu da ova džamija kao nacionalni spomenik i kao najstarija na ovom području treba da se obnovi i upotpuni vjerski život u ovom gradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!