Nakon što su istekla autorska prava na Mickey Mousea, odmah najavljena dva horora

Kultura 03. jan 202412:10 0 komentara
YouTube

Samo 24 sata nakon isteka Disneyjevog autorskog prava na Mickeyja Mousea najavljena su dva filma neovisne produkcije u kojima glavnu ulogu igra slavni miš. Parobrod Willie, prvi Disneyjev film s Mickeyjem, u ponedjeljak je, prema američkim zakonima, ušao u javnu domenu jer je objavljen prije 95 godina.

To znači da je sada svima dopušteno kopirati, dijeliti, ponovno koristiti i adaptirati primitivne, rane verzije likova koji se pojavljuju u filmu, uključujući Mickeyja i njegovu djevojku Minnie. Usprkos upozorenjima Disneyja da će pokušati pravno zaštititi svoj kultni lik, očekivalo se da će filmaši brzo najaviti svoje neslužbene adaptacije, a oni nisu razočarali, piše agencija France Presse.

“Mickey Mouse koji ubija ljude”

Mickey's Mouse Trap priča je o ubojici maskiranom u Mickeyja koji prati skupinu mladih u zabavnom parku, dok druga, zasad neimenovana horor komedija, govori o sadističkom mišu koji zlostavlja putnike trajekta. “Samo smo se htjeli zabaviti”, rekao je redatelj prvog filma Jamie Bailey.

“To je Mickey Mouse s Parobroda Willieja koji ubija ljude. To je urnebesno. Igrali smo se time, pritom se zabavljali i mislim da se to i vidi”, dodao je. Niskobudžetna horor-komedija trebala bi izaći u martu, piše Index.hr.

U međuvremenu na uvrnutoj verziji Mickeyja radi i redatelj Steven LaMorte. “Parobrod Willie je donio radost generacijama, no ispod svog tog veselog eksterijera leži potencijal za istinski, nepokolebljivi horor”, saopćio je. Snimanje tog filma kreće ovo proljeće.

“Mi ćemo, naravno, nastaviti štititi svoja prava nad modernijim verzijama Mickeyja Mousea i drugim djelima koja ostaju naše intelektualno vlasništvo te ćemo nastaviti štititi potrošače od prevare neautoriziranim uporabama Mickeyja i naših drugih kultnih likova”, priopćio je Disney.

LaMortea to ne brine. “Provjeravamo sve kako bismo bili sigurni da nema nepoznanica ili konfuzije oko toga što radimo”, rekao je za Variety. “Ovo je naša verzija lika iz javne domene.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!