Navodni dijelovi lobanje Ludwiga van Beethovena donirani univerzitetu u Beču

Kultura 21. jul 202311:27 0 komentara
Ured Grada Beča u Sarajevu/FENA

Američki biznismen Paul Kaufmann predao je Medicinskom univerzitetu u Beču komade lobanje za koje se pretpostavlja da pripadaju čuvenom kompozitoru Ludwigu van Beethovenu.

Dijelove poznate kao Seligmanovi fragmenti, Kaufmann je naslijedio sa imanja svoje majke, koja ih je dobila od svog praujaka, bečkog ljekara, istoričara medicine i antropologa Franza Romea Seligmanna (1808.-1892.). Seligmann je do komada lobanje došao kada su Beethovenove kosti ekshumirane radi proučavanja.

Rektor bečkog Medicinskog univerziteta Markus Müller rekao je da je od najveće važnosti da se sa posmrtnim ostacima postupa na etički odgovoran način.

Radi se o pronalasku prave ravnoteže između razumljivog javnog interesa i poštovanja prema preminuloj osobi“, rekao je Müller.

Kaufman je rekao da se osjeća “veoma privilegovanim što može da vrati dijelove Betovenove lobanje tamo gdje im je mjesto”.

Ukupno ima 10 fragmenata, uključujući dva veća komada – jedan sa potiljka i jedan sa desne strane čela.

Austrijski mrtvozornik Christian Reiter rekao je da su fragmenti “zaista vrijedan materijal” za koji se nadaju da će nastaviti da istražuju u narednim godinama, na primjer na osnovu DNK, kako bi saznali da li se zapravo radi o Ludwigu van Beethovenu.

Austrijski kompozitor je rođen u Bonnu u decembru 1770. godine. Čitavog života patio je od lošeg zdravlja i umro je u Beču 1827. Navodno je izričito tražio da se njegovo tijelo proučava nakon njegove smrti, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!