Nesavršeni likovi i nesavršeni sižei u savršenoj knjizi Edina Salčinovića

Kultura 16. maj 202312:59 0 komentara
N1

Knjiga “Bespotreban čovjek”, autora Edina Salčinovića, predstavljena je sinoć u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dok nije došao do najbolje verzije sebe u književnom smislu, Salčinović se prisjetio, kako se odlučio pisati i kakve improvizacije je sve pokušao.

Da je rođen u Italiji, za sebe kaže, sigurno bi bio strip scenarista i dio scenarističkog tima Dylan Doga.

“To je bilo pravilo i sve dok jednog dana nisam sebi rekao ‘ti lažeš samog sebe’ i onda sebi dao zadatak da napišem scenarij za Dylan Dog. Napisao sam puno priča, ali većina nije valjala. Ove koje su u ovoj knjizi, one otprilike valjaju, sa njima sam zadovoljan i mislim da je to književnost koju volim čitati”, rekao je Salčinović koji je bio dugogodišnji urednik kulturne rubrike u dnevnom listu Oslobođenje.

N1/Efendić: Književnost koja se odmaknula od dominantnih identitetskih pitanja

Prema mišljenju urednika izdanja Kenana Efendića, autor knjige je uspio dokazati protivno domaćim poetičkim trendovima, da se može pisati jedna drugačija književnost koja se sižejno odmaknula od dominantnih identitetskih pitanja.

“Ali i sa jednom neinspirativnom poetikom, jer ova knjiga je zaista estetičko osvježenje, ne samo svojim tematskim prosedeom, jer se bavi nekim sarajevskim hororima, bizarnim detektivima, komičnim samoubicama, nego i u tom postupku. I taj postupak ima svoja ishodišta, ima svoje korijenje u toj američkoj književnosti koja jeste drugačija i ona je pop kulturna”, istaknuo je Efendić.

N1/Promocija u Historijskom muzeju u Sarajevu

U podnaslovu knjige koja pripovijeda o graničnim područjima jedne sarajevske stvarnosti stoji ‘pet pulp komada iz crne hronike’.

Proza srednjeg stila i srednje klase, omiljena je Salčinoviću, no upravo mu je pulp iz niže klase bio izazov.

“Pulp je vazda bio šund niže klase, ali meni je bilo važno da ga usvojim kao mogućnost nesavršenosti i kao jednu ideju da svijet nije savršen i da se to prenese. Nisam siguran da li je pulp žanr ili stil. Mislim da je žanr, ali o pulpu znamo kao o šundu, jer se o šundu više govori kao o stilu”, naveo je Salčinović, dodajući da je i u knjizi sve nesavršeno.

“Likovi su nesavršeni, sižei su nesavršeni… Mislim da sam uspio dobrim dijelom ostvariti tu ideju”, zaključio je pisac knjige “Bespotreban čovjek”, koju možete pronaći na policama bh. knjižara ili naručiti online.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!