NP Mostar osuđeno na grantove, plata prvaka drame manja od 1.000 KM

Kultura 20. feb 202221:35 0 komentara
Saša Oručević (N1)

Od predviđens 74 djelatnika, Narodno pozorište Mostar broji svega 25, od toga samo devet glumaca. Zbog neriješenog statusa, ni grad ni kanton ne financiraju ih iz proračuna. Osuđeni su na grantove.

Prvak drame Narodnog pozorišta Mostar, koji je na ovoj sceni već 20 godina, od svog rada jedva može preživjeti.

“Evo reći ću vam, nije nikakva tajna. Imam 20 godina staža, prvak sam drame, plata mi je 980 KM”, kaže Saša Oručević, glumac.

Zbog neriješenog statusa, Narodnog pozorišta Mostar nema ni u jednom budžetu, te je ova teatarska kuća osuđena na finansiranje putem grantova.

“Kada dolazi do rebalansa budžeta u određenim situacijama prvo se skidaju grantovi jer nisu obaveza, samim tim je veća mogućnost ostati bez finansiranja. U ovom trenutku prema obećanjima naših osnivača, finansijska situacija je stabilna i sredstva neće izostati u narednom periodu”, kaže Emir Spahić, v.d. direktora N.pozorišta Mostar.

A da bi se riješila ta situacija Narodno pozorište mora da uđe na redovno finansiranje, odnosno na proračun. Upravo je novac razlog zbog kojeg ovaj teatar od predviđenih 74 radnika, broji svega 25, od toga samo devet glumaca.

“Nama za normalno funkcionisanje fali skoro 50 radnika. Kako radimo? Prilagođavamo se. Repertoare pravimo na osnovu glumačkog ansambla, povremeno i angažujemo kolege koji nisu u Mostaru”, otkriva Spahić.

“Nešto što je sasvim normalno, da imaš platu, grijanje…do ansambla ćemo doći. Kad se hrvete 20 godina, ja volim reći hrvete, onda je bitno reći da uslovi koji su sasvim normalni da su tek nedavno postignuti. Ja sam imao pet upala pluća za ovih 20 godina”, ističe Oručević.

Riješavanjem statusa ove teatarske kuće, riješile bi se i plate radnika.

“Vrlo je teško naći glumca koji će ovdje doći kao pripravnik na platu od 700 KM na današnji životni standard, vrlo će se teško odlučiti neko ko nema ovdje riješeno stambeno pitanje, tj. da se doseli ovdje na minimalnu platu koju mi imamo”, kaže v.d. direktora Narodnog pozorišta Mostar.

Osim riješenja statusa, ova teatarska kuća je u proteklom periodu obnovila vanjsku fasadu, a u planu je druga faza radova koja će obuhvatiti unutrašnji dio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!