Obilježen jubilej: 60 godina Kinoteke BiH

Kultura 06. jun 202314:19 0 komentara
Kinoteka BiH

Veliki broj filmskih radnika, djelatnika iz oblasti kulture i ljubitelja sedme umjetnosti jučer su došli da obilježi jubilej koji se održao u u kinosali Kinoteke BiH u Alipašinoj ulici broj 19.

Nakon riječi dobrodošlice dodijeljene se zahvalnice institucijama i pojedincima koji su pomogli rad Kinoteke BiH u poslijeratnom periodu. Nakon toga je održana projekcija dokumentarnih filmova “I bi svjetlost” reditelja Veska Kadića o obnovi Kinoteke BiH poslije rata i “Golim rukama”, Hajrudina Šibe Krvavca o izgradnji BiH nakon II svjetskog rata uz korištenje filmskog arhiva. Poslije toga je upriličeno druženje filmskih radnika.

Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH

U foajeu i u maloj sali posjetioci su mogli da pogledaju izložbu filmski plakata iz bh. kinematografije, izložbu fotografija bh. pionira filma, video snimke digitalizovanih Mjesečnika iz pedestih godina prošlog vijeka, izložbu plaketa i nagrada filmskim radnicima i uzorke starih filmskih kamera i tehnike.

Kinoteka je tako ljubiteljima kulture prezentovala svoj rad kroz filmske, arhivske, istraživačke i muzejske projekte.

Prva projekcija u kinosali Kinoteke je održana 5. juna 1963. godine sa programom retrospektiva svjetske komedije, retrospektiva filmova Dejvida Grifita i Sergeja Ezenštajna te eksperimentalni film Normana Mak Laurena.

Kinoteka štiti i čuva dva miliona metara filmovana 35mm i 16mm filmskoj traci. Sadržajno to su negativi slike i tona, zatim kopije BiH i inozemnih filmova za prikazivanje.

Veliki dio ove zbirke je proglašen za pokretno nacionalno dobro od strane Komisije za zaštitu spomenika BiH, a također i zgrada Radničkog doma (Kinoteka) u Alipašinoj ulici u kojoj se nalazi Kinosala je proglašena za Nacionalni spomenik.

Filmski fond Kinoteke BiH se konstantno obogaćuje sa novim filmovima, koje finansira Fondacija za Kinematografiju Sarajevo, a autori donose svoje filmove na arhiviranje u Kinoteku BiH.

U svom fondu Kinoteka BiH štiti i čuva filmsku građu, sinopsise, scenarije, knjige snimanja, titl i dijalog liste filmova, zbirku plakata, fotografije iz filmova, radne slike sa snimanja filmova, afiše, kataloge, gramofonske ploče, pozivnice.

U sklopu Kinoteke BiH se nalazi i specijalizovana filmska biblioteka sa knjigama i časopisima na našem i drugim jezicima, a također i arhivirane press isječke.

Kinoteka BiH je članica FIAF-a (Svjetske federacije filmskih arhiv) i ACE (Evropske asocijacije filmskih arhiva) i pridržava se međunarodnih odredbi o čuvanju i zaštiti filmova.

Ovaj događaj i rad Kinoteke BiH je bio prezentacija aktivnosti, a i svjedočanstvo kontinuiteta rada i dešavanja u oblasti kinematografije kod nas i u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!