“Oblik” u Ateljeu Figure

Kultura 19. jun 202414:55 0 komentara

U Ateljeu Figure otvorena je izložba nakita umjetnice Mie Hebib pod nazivom "Oblik". Ono što ona stvara je jedinstven nakit od samo jedne žice.

U Americi je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u oblasti metala i nakita. Ono što Miju Hebib inspiriše u stvaranju nakita je oblik, a upravo “Oblik” je naziv njenog ateljea kojeg je osnovala prije nekoliko godina.

Na izložbi “Oblik” predstavljen je nakit u srebru i mesingu sa pozlatom. A ono što je motiviše jeste kako napraviti komad nakita od samo jedne žice, na najjednostavnij način doći do najinteresantnijeg oblika. Njen nakit nose Hollywoodske zvijezde kao što su Beyonce i Linda Evangelista.

Narodno pozorište Sarajevom, gostovalo u je u Zagrebu sa predstavom “Jedan je Muhammad Ali”, na Međunarodnom festivalu Dani satire. Na festivalu je izvedeno 12 predstava teatara iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja. Ermin Sijamija glumac Narodnog pozorišta Sarajevo, osvojio je nagradu za ulogu koju je publika najbolje prihvatila.

Predstava “Svijet mogućnosti” autora i reditelja Harisa Pašovića izvedena je u Aveiru u sklopu programa Kulturne prestonice Portugala. Predstava govori o životu osoba sa razvojnim teškoćama, a do sada je veoma uspješno izvedena u Sarajevu, Novom Sadu i Zagrebu.

A u Bosanskom narodnom pozorišta Zenica, premijerno je izvedena predstava “Moram ti nešto reći”. Riječ je o autorskom tekstu Selme Ćosić i Nedžme Čizmo, režiju potpisuje Selma Ćosić.

Na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u okviru projekta Kultura na ulice, upriličen je koncert Sarajevo Big Bend orkestra. Koncert je okupio neke od najznačajnijih muzičkih imena iz regije, poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Zlatana Fazlića – Fazle, Nermina Puškara Puške te Boška Jovića. A u okviru praznika muzike izvedeni su hitovi Indexa, Kemala Montena, Crvene jabuke, Letu štuke, Elvisa J.Kurtovića i Plavog orkestra. U današnjoj Sceni donosimo vam djelić atmosfere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!