Od 400 naslova izdvojili su samo jedan: Stručnjaci tvrde da je ovo najbolji film u 2000. godini

Kultura 08. nov 202311:56 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Rane 2000. godine su nam donijele neke od najznačajnijih filmova u historiji filmske umjetnosti, a čak 200 stručnjaka se složilo da je najbolji film tog razdoblja psihološki triler Davida Lyncha, "Bulevar zvijezda".

Portal World of reel je sproveo anketu u kojoj je učestvovalo 200 filmskih stručnjaka, od kritičara i akademika do glumaca i reditelja, iz raznih zemalja. Među učesnicima ankete su se našli i neki od najboljih kritičara.

Kako prenosi Srpskainfo, učesnici ankete su morali da izdvoje popis pet najboljih filmova ranih 2000-th, a među skoro 400 spomenutih filmova, jedan naslov se spominjao više nego ostali. Riječ je o Lynchovom trileru iz 2001. godine, u kojem su glavne uloge igrale Laura Elena Harring i Naomi Watts.

Film započinje prikazom crnokose žene koja je preživjela saobraćajnu nesreću, ali je dobila amneziju zbog koje se ne sjeća ko je. Povrijeđena žena luta ulicama Los Angelesa, sve dok se ne ušunja u jedan stan, u kojem je odlučila da pronađe utočište.

U isti stan idućeg dana dolazi mlada žena Betty, koja je iz malog grada došla u Los Angeles kako bi postala glumica. Betty odluči da pomogne zbunjenoj crnokosoj ženi, kojoj je dala ime Rita, a njih dvije zatim kreću u potragu za otkrivanjem Ritinog pravog identiteta, piše B92.

“Bulevar zvijezda” mnogi filmofili smatraju jednim od najboljih Lynchovih filmova, ujedno jednim od najboljih filmova svih vremena, stoga ne čudi da se našao na prvom mjestu ovog popisa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!