Od Povelje Kulina bana do upitnog opstanka Nacionalne biblioteke BiH: Koliko nam je bitna historija?

Kultura 29. aug 202419:52 0 komentara

Na današnji dan 1189. godine nastala je Povelja Kulina bana, najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument. Povelja ima ogromnu simboličku važnost, a zovu je čak i rodnim listom Bosne i Hercegovine.

Povelja Kulina bana najstariji je dokument koji svjedoči o višestoljetnoj bosanskoj državnosti. Od tri sačuvana originalna primjerka, dva se nalaze u Dubrovniku, a jedan u Sankt Peterburgu u Rusiji.

“Bogata tradicija je nešto na što trebamo biti ponosni i nešto što je karakteristika Bosne i na to treba gledati samo sa pozitivnog aspekta jer i latinica, i ćirilica, i glagoljica i bosančica – sve su to naša zajednička pisma”, istakla je Erma Ramić-Kunić iz Instituta za jezik UNSA.

Riječ je o jednom od najvažnijih spomenika bosanske pismenosti. O tome svjedoči i današnja izložba o historiji slavenske i bosanske pismenosti.

“Bošnjaci i Bugari su među malo naroda koji, ne samo da znaju kada je slavenski alfabet kreiran, već i ko ga je kreirao. To su braća, Ćirilo i Metodije. Ova izložba je napravljena kako bi se odala počast njihovoj kreaciji jer je alfabet vrlo bitan za očuvanje historije i uspomene naroda”, rekao je Valeri Ivanov Yotov, ambasador Republike Bugarske u BiH.

Nažalost, historija i pismenost danas, čini se, nisu prioriteti. Tako je, ususret obilježavanju ovog velikog datuma, u pitanje doveden rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Iznađeno je tek kratkoročno rješenje.

“Jako je puno vremena prošlo, a da se rješenje nije našlo. Ono se moralo naći. Rješenja postoje, samo ih svi zajednički trebamo prepoznati i zagovarati. U kulturi je identitet svake zajednice, naroda, društva, ali kako mi to dodajemo u Bošnjačkoj zajednici kulture, kultura istovremeno povezuje ljude i narode. Ne može biti razvoja jednoga društva bez njegove kulture”, naveo je Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Koliko danas njegujemo kulturu govori činjenica da nijedna od važnih kulturnih institucija nema trajno riješeno pitanje financiranja. Ako se to uskoro ne desi mogli bismo sa sjetom govoriti “Od Kulina bana i dobrijeh dana…”

Priredila: Amila Mrkonja

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!