Odigrana svjetska premijera predstave bh. režisera Harisa Pašovića

Kultura 29. jul 202317:19 0 komentara
NPS

Sinoć je u sklopu 32. „Mittelfest-a“ premijerno je izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich“ autora i reditelja Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

“Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, novom staro a moderno. Ta žena je fascinantna! Obožavam je još više mnogo sam srćana što sam uradila ovu predstavu”, istakla je Karanović.

“Večeras sam gledao Mirjanu Karanović u naslovnoj ulozi predstave “Marlene Dietrich” u glavnom programu italijanskog festivala „Mittelfest-a“. Italijanski mediji su i prije pisali da je “balkanska kraljica glume”. Fenomenalna i emotivna studija karaktera za pamćenje. Uživancija! Narodno pozorište Sarajevo ima važnu i dobru predstavu na repertoaru. Ovom predstavom otvaramo novu umjetničku sezonu 2023/24 već 6. septembra. Hvala reditelju i autoru teksta Harisu Pašoviću i njegovom autorskom timu, čestitke i cijeloj ekipi”, dodao je režiser Dino Mustafić.

Pašović je naglasio kako je Marlene Dietrich obilježila 20. vijek na mnogo načina. Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu.

Ostatak autorskog tima čine: scenografija Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj; kompozitor: Dino Šukalo i studio Modra rijeka; dizajn svjetla Branislav Milinković; video art Dino Hujić; direktor fotografije Alen Alilović; video produkcija: Source production i grafički dizajn Bernard Pavlinović.

Sarajevska premijera planirana je u srijedu, 6. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone NPS 2023/24.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!