Održana komemoracija čuvenom režiseru Veljku Bulajiću: “Od njega još uvijek imamo puno da učimo”

Kultura 13. apr 202418:19 0 komentara
Anadolija

 U kinu Meeting Point u Sarajevu u subotu je upriličena komemoracija u čast Veljka Bulajića, jugoslavenskog filmskog režisera crnogorskog porijekla i jednog od najvećih filmadžija naših prostora, koji je preminuo 2. aprila u 97. godini nakon kratke bolesti, a sahranjen je 9. aprila u Zagrebu, na groblju Mirogoj.

Komemoraciju su organizovali Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, Filmski centar Sarajevo i Meeting Point.

Prisutni su imali priliku pogledati restauriranu verziju njegovog klasika “Bitka na Neretvi“ iz 1969. godine, najskupljeg filma napravljenog na ovim prostorima.

Anadolija

Iz Udruženja filmskih radnika BiH navode da veliki pripovjedač antifašizma u ovom djelu donosi super spektakl izrazitih producentskih i režiserskih odlika i predstavlja najbolje je sjećanje na njega.

Jasmila Žbanić iz Udruženja rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine rekla je na komemoraciji da je prije par mjeseci razgovarala sa Veljkom Bulajićem navodeći da je bio opsjednut novim filmom što je dirljivo i inspirativno.

“Ovdje danas nažalost nema studenata da budu inspirisani Veljkom Bulajićem. On je jedan od najvećih jugoslavenskih reditelja od kojeg još uvijek imamo puno da učimo“, rekla je Žbanić.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević rekao je da se Bulajić principijelno, do kraja borio protiv fašizma i drugih nacizama našeg vremena.

Anadolija

Dodao je da je Bulajić bio je jedan od prvih naših školovanih reditelja, a svjetski reditelj. Njegova četiri najpoznatija filma, epopeje su “Kozara“, “Bitka na Neretvi“, “Vlak bez voznog reda“ i “Veliki transport“, koje su imale gledanost od 500 miliona ljudi.

“Mislim da će nama kao autorima najviše ostati u sjećanju njegovi mali filmovi, posebno ‘Uzavreli grad’, neorealistička, modernistička priča o izgradnji Zenice“, kazao je Lončarević.

Dodao je da Bulajić bio veliki filmski umjetnik, revolucionar, beskompromisni autor i čovjek koji se fokusirao na film.

Anadolija

Bulajić je bio jedan od najznačajnijih reditelja u bivšoj Jugoslaviji, najpoznatiji po ratnim dramama i spektaklima o Drugom svjetskom ratu. Za “Bitku na Neretvi” filmski plakat mu je radio veliki Pablo Picasso.

Rođen je u mjestu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 1928. godine, srednju školu završio je u Sarajevu, a nakon Drugog svjetskog rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se počeo zanimati za kinematografiju.

Upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959. godine, a asistirao velikim režiserima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu i brojnih drugih priznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!