Organizatori Berlinalea otkazali dobrodošlicu desničarima AfD-a zbog ‘antidemokratskih stavova’

Kultura 08. feb 202421:50 0 komentara
Pixabay

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu otkazali su poziv petorici političara iz krajnje desničarske stranke AfD s gala otvaranja sljedeće sedmice u glavnom gradu Njemačke, pozivajući se na nedavne izvještaje o navodnim planovima AfD-a za masovnu deportaciju.

Posebno u svjetlu otkrića koja su se pojavila posljednjih sedmica o eksplicitno antidemokratskim pozicijama i pojedinim političarima iz AfD-a, važno je za nas – kao Berlinale i kao tim – zauzeti nedvosmislen stav u korist otvorene demokracije”, rekli su Mariëtte Rissenbeek i Carlo Chatrian, direktori filmskog festivala poznatog kao Berlinale, prenio je Guardian.

Stoga smo danas pisali svim prethodno pozvanim političarima AfD-a i obavijestili ih da nisu dobrodošli na Berlinale”, dodali su.

Državni predsjednik AfD-a u Berlinu i njegov glasnogovornik za kulturna pitanja prethodno su bili pozvani da prisustvuju večeri otvaranja festivala kao dio standardne pozivnice za 100 parlamentaraca Berlinske pokrajine iz cijelog stranačkog spektra.

Dok se uključivanje AfD-a u ove kvote pozivnica nije pokazalo kontroverznim na iteracijama Berlinskog filmskog festivala u prošlosti, ovogodišnji Berlinale otvara se usred intenzivne rasprave o tome predstavlja li povećana radikalizacija te antiimigracijske stranke – i popratni rast u anketama – prijetnju njemačkom demokratskom ustavu.

Raspravu su pokrenuli prošlomjesečni izvještaji o tajnom sastanku na kojem su političari AfD-a i neonacistički aktivisti raspravljali o “masterplanu” za masovne deportacije u slučaju dolaska stranke na vlast. AfD nije zanijekao da je na tim sastancima bilo riječi o uklanjanju njemačkih građana, već je samo inzistirao da se o njima nije ozbiljno razgovaralo.

Prošle sedmice, otvoreno pismo koje je potpisalo više od 200 filmskih profesionalaca, uglavnom iz njemačke industrije, uputilo je protest protiv poziva AfD-u da prisustvuje gala otvaranju, ističući da je to “nespojivo” s opredijeljenošću festivala da bude mjesto “empatije, svijesti i razumijevanje”.

Sve do preokreta u četvrtak, organizatori Berlinalea ostali su pri svojoj odluci i dobili podršku njemačke savezne povjerenice za kulturu, političarke Zelenih Claudije Roth. Glasnogovornik Roth rekao je ranije da je poziv “u skladu s demokratskom praksom i poštovanjem savezne vlade prema parlamentu i njegovim izabranim delegatima”.

Godine 2019. tadašnji direktor Berlinalea Dieter Kosslick izričito je pozvao sve članove AfD-a da prisustvuju festivalu, pozivajući ih da pogledaju film o stvarnosti života u varšavskom getu. “Platit ću svaku njihovu ulaznicu”, rekao je Kosslick, koji je u to vrijeme bio hvaljen zbog svojih komentara.

Berlinski filmski festival, jedan od najvećih europskih filmskih festivala nakon Cannesa i Venecije, otvara se u četvrtak 15. februara svjetskom premijerom filma Small Things Like These, temeljenog na bestseleru irske spisateljice Claire Keegan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!