Osam godina antiratne predstave “Ajmo na fuka”

Kultura 22. feb 202306:41 0 komentara

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru upriličena je 70. izvedba predstave „Ajmo na fuka“ autora i reditelja Dragana Komadine, a koja govori o besmislu rata. Premijera ove predstave održana je prije osam godina. Riječ je o prvom koprodukcijskom projektu Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar.

Glumci Saša Oručević i Robert Pehar bili su učesnici rata na suprotstavljenim stranama. Danas u istim ulogama, ali na pozorišnoj sceni. Predstava prikazuje dvojicu vojnika, pripadnika Armije BiH i HVO-a u tri prostora i u tri vremena: u ratnom Mostaru 1993 – nudeći dvije opcije – šta bi bilo od njih da su poginuli, kakva bi im bila kazna na onom svijetu, odnosno što bi bilo da su preživjeli i kako bi danas izgledao njihov odnos. ‘Ajmo na fuka’, posljednja je njihova rečenica, koja za njih stiže prekasno.

“Jako je lijepo igrati tu predstavu posebno jer ima dosta našeg pečata i što smo uspjeli na neki način ovom predstavom da promijenimo bar malo stanje u ovom gradu i što uživamo u svakom tom izvođenju, predstava je imala jako dobar teatarsi život u Mostaru i jako je malo ljudi koji nisu pogledali ili čuli za nju”, kazao je Saša Oručević, glumac Narodnog pozorišta Mostar.

Ova antiratna predstava koju gledaju sve generacije pomogla je, smatraju dvojica glumaca, zacijeliti ratne i društvene traume, te doprinijeti razbijanju postojećih tabua u Mostaru ali i šire.

“Predstava ne može mijenjati niti ljude niti mentalitete ali može nam dati snage i prostora, i gledateljima, ali prije svega nama kao protagonistima ova predstava je iako fizički naporna, ali cijelo vrijeme nam je bila jedan umjetnički odušak”, kazao je Robert Pehar, glumac HNK.

Koliko je predstava uspješna govori činjenica da se izvodi i osam godina nakon premijere, te da je doživjela i 70. izvedbu.

“Ponosni smo na ovu predstavu i kakve je rezultate polučila i bila je divan početak saradnje sa HNK koja se i nastavila nakon te saradnje, jer imamo iza sebe još neke uspješne predstave i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti”, kazao je Adna Mrgan, PR Narodnog pozorišta Mostar.

“Ajmo na fuka” osvojila je šest priznanja i nagrada na raznim festivalima, gostovala je u Hrvatskoj, Austriji i Češkoj, a izvodit će se kažu glumci sve dok je publike i onih koji je žele gledati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!