Otvorena izložba “Sarajevu s poštovanjem i ljubavlju”

Kultura 14. sep 202213:17 0 komentara
N1

"Sarajevu s poštovanjem i ljubavlju" naziv je izložbe slika i unikatnog nakita Adina Hebiba i Mie Hebib, koja je otvorena u Galeriji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Bosanskohercegovački umjetnici, otac i kćerka, mostarskih korijena, svoje karijere su izgradili radeći i izlažući širom svijeta.

Slikarstvo ekspresionizma Adina Hebiba i unikatni nakit minimalizma Mije Hebib, na tragu su europskih umjetničkih tradicija 20. vijeka. Osim porodičnih veza, postmodernističke tendencije savremene umjetnosti 21. vijeka, kao zajedničku poveznicu nalaze oblik, gestu i emociju. U slikarstvu Adina Hebiba to je ekspresionizam otvorenih i živih boja i snažne geste.

U nakitu Mije Hebib to su oblik i crtež žicom u prostoru, kiparske minijature pokrenute u sinusoidama, jasno definiranih arhitektonskih odnosa pozitivnog i negativnog prostora.

N1
N1
N1
N1
N1

Adin Hebib se predstavlja izborom radova iz četiri ciklusa (Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja, Postojanost žene: aktovi, Buket cvijeća za sve majke svijeta), naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, dok je Mia Hebib predstavila presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!, Elemental), koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier.

Izložba će u Galeriji CKM-a biti postavljena do 27.septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!