Otvorena izložba “Yves Saint – Laurent” u Zemaljskom muzeju BiH

Kultura 04. nov 202219:12 0 komentara
N1

Fotografije čiji su autori Pierre i Alexandre Boulat prikazuju kreativni proces Yves Saint – Laurenta, od stvaranja modne revije do pripreme i samog održavanja iste.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena je ekskluzivna izložba francuskih fotografa Pierrea i Alexandre Boulat pod nazivom Yves Saint – Laurent. Izložbena postavka predstavlja fotografije koje bilježe najuzbudljivije dijelove rada u sklopu karijere francuskog modnog kreatora i kostimografa koji je sa devetnaest godina počeo raditi za Christiana Diora, a već pet godina kasnije utemeljio svjetski poznatu modnu kuću Yves Saint-Laurent.

Fotografijama je obuhvaćen period od 1962. godine kada je Saint – Laurent pripremao prvu kolekciju pod vlastitim imenom, do njegove posljednje revije u Parizu koja je održana u januaru 2002. godine.

N1

Ono što je važno naglasiti jeste da je u pitanju dokumentarni pristup modnih ikona koje smo navikli gledati na plakatima.

“Pierre Boulat i Alexandre Boulat dokumentaristi starog kova – fotoreporteri koji su radili uglavnom po kriznim žarištima u poput Iraka i Afganistana, okrenuli su svoju dokumentarnu optiku i primijenili je na jednu temu, na jedan subjekt, na Yves Saint – Laurenta, kojeg inače takvog ne vidimo. Modu vidimo kroz vrlo specifičan modni pristup, a kao što znamo ona predstavlja maštu i kreativnost, tako da u kombinaciji s dokumentarnim pristupom, to oneobičava modu kakvu smo navikli inače gledati”, poručio je na otvorenju izložbe direktor VII Akademije Ziyah Gafić.

N1

Otvorenje je upriličeno u partnerstvu Francuske ambasade i Francuskog Instituta u BiH te VII Akademije. Izložba će biti otvorena do 4. decembra, u odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!