Pašović o SFF-u: On održava našu vezu sa svijetom i Evropom

Kultura 17. aug 202210:50 > 12:43 1 komentar
N1

Reditelj Haris Pašović komentarisao je za N1 atmosferu Sarajevo Film Festivala, prikazane filmove, napad Salmana Rushdieja i brojne druge teme iz kulture i umjetnosti.

Na početku razgovora je kazao da nije uobičajna atmosfera kada je u toku SFF, te da je to uvijek poseban događaj.

“Koliko šaljemo sliku svijetu, više šaljemo sebi, i trebalo bi da to bude i onih drugih 350 dana u godini. SFF je još uvijek onaj koji održava našu vezu sa svijetom i Evropom. Zato je SFF još bitniji jer on povezuje ljude i dolaze ljudi iz regije i svijeta“, rekao je Pašović.

Najbolji muzički film

Mediji su fokusirani na crveni tepih, ističe on, ali SFF je zapravo najmanje to, najviše je to susret profesionalaca.

“Tu se sklapaju dogovori, poslovi, pomaže se razvoj novih projekata, sreću se profesionalci, dolaze izvanredni reditelji i to je mogućnost da naš film statsa. Imamo izvanredan talenat, i kada je film i pozorište u pitanju. Istovremeno nemamo filmsku industriju, imamo skromnu pozorišinu produkciju”, naveo je.

Tri filma do sada koja su stvarno obilježila festival su, dodaje on, sva tri od bh. autora.

“Jasmila je pokazala jedan zanimljiv način za pravljenje filma o Emeriku Blumu. Jasmila se ozbiljno pozabavila temom i njegovom ličnošćču. To je dokumentarni film, ali nije ga završila, i rekla je da je ovo trenutak da ga prikaže i da sa građanima dovrši ga. Onda film Aide Begić, važan film u istraživanju filmske forme. To je posebna film, fokusira ženske likove prije svega. Jedan film koji je mene iznenadio je Svjetla Sarajeva, Srđana Perkića, koji je napravio nevjerovatan film o bendu Zabranjeno pušnje. To je muzički film, najbolji ikada napravljen na prostoru BiH. To je tako jedna lijepa i uzbudljiva priča, oduševljen sam”, rekao je Pašović.

“Iran necivilizacijski proganja Rushdieja”

Komentarišući napad na Salmana Rushdieja, britanskog pisca indijskog porijekla i autora “Sotonskih stihova”, koji je prije nekoliko dana više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u, istaknuo je da, prema njegovom mišljenju, u knjizi nema uvreda.

“Priča o piscu Salmanu i progonu koji doživljava od 1989. godine, jer je Iran bukvalno raspisao nagradu na njegovu glavu zbog knjige koju je on napisao knjigu, je necivilizacijski i neprihvatljivo da jedna velika zemlja proganja nezaštićenog pojedinca”, naglasio je Pašović, dodajući da je ta knjiga fikcija i naracija o jednom istorijskom periodu u kojem je živio poslanik Muhammed i on na svoj način tumači.

“Nema tu uvreda, po meni, ne znam šta bi bilo to za uvredu. Danas svako može da kaže da je uvreda bilo šta“, zaključio je bh. reditelj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare