Performans “Bol: Srebrenica je zvijezda padalica” 11. jula u NPS

Kultura 10. jul 202314:06 0 komentara
NPS

U utorak, 11. jula sa početkom u 21 sat, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden performans "Bol: Srebrenica je zvijezda padalica" Emine Minke Muftić. Autorice teksta su: Melika Salihbeg Bosnawi i Janja Beč.

Kao mentorica ovog projekta Emina Minka Muftić, ujedno je, jedna od četiri izvođača.

Uz nju će nastupiti, i ovaplotiti svoj bol prema tim tužnim zbivanjima, glumica Arma Tanović Branković, balerina Lejla Bajramović, i svjedokinja vremena Fatima Muftić.

Projekat “Bol: Srebrenica je zvijezda padalica” je nastao kao žalosno podsjećanje, na tragični udes srebreničkog naroda, nepojmljivih razmjera. Nastao iz potrebe glumice Emine Minke Muftić, da se na svoj, umjetnički način, “pokloni” Srebrenici.

NPS
NPS
NPS
NPS

Kreativnim odabirom literarnog predloška i sugestivnim interpretacijama, ove četiri žene, na sceni čistoj, sa minimalističkim scenskim rješenjima, otvorile su scenska nebesa, i utisnule srebrenički bol u univerzalne okvire.

“Svi elementi, riječ, muzika, ples, korištenje rekvizite, izgled prostora, u funkciji ovog performansa, bili su, gotovo sakralnog karaktera. Nastao je za sjećanje i opomenu! Da se nikome nikada vise ne dogodi”, navodi se saopćenju Narodnog prozorišta Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!