Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR obilježava 11. juli

Kultura 10. jul 202312:25 0 komentara
SARTR

U utorak, 11. jula sa početkom u 18h, na platou ispred Historijskog muzeja, članovi ansambla Sarajevskog ratnog teatra i ove godine će se čitanjem imena prisjetiti svih nedužno stradalih u genocidu u Srebrenici.

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR već tradicionalno završava sezonu i obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Prvi put je izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić- Kulenović.

SARTR

Ovim performansom, u kojem se čitaju imena svih stradalih u genocidu, glumci i učesnici performansa žele bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale, čuvati kulturu sjećanja i podsjećati na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin. Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i umjetnica koji su učestvovali u performansu.

SARTR

“SARTR i građani Sarajeva čitanjem imena stradalih u Srebrenici 11. jula sjećaju se svih žrtava. Taj dan, ali i svaki drugi dan žive sa odgovornošću prenošenja poruke mira kako se zločini nigdje na svijetu ne bi ponovili. Kulturom sjećanja pozivamo na bolju i mirniju budućnost”, Maja Salkić, direktorica SARTR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!