Počelo obilježavanje 562. godišnjice krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu

Kultura 17. nov 202317:49 0 komentara

Polaganjem cvijeća ispred crkve Svete Marije počelo je obilježavanje 562. godišnjice krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu, čime je Bosna prvi put međunarodno priznata.

Direktor “Agencije za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Anto Brtan je podsjetio da je Agencija dovršila uređenje nacionalnog spomenika Kraljev grob, čime je dodatno obogaćena turistička ponuda Jajca.

N1
N1
N1
N1
N1

“Turisti već prepoznaju ove napore lokalne zajednice i svake godine bilježimo sve veći broj posjeta istorijskim znamenitostima u Jajcu”, rekao je Brtan.

U Domu kulture Jajce otvorena je i izložba “Pitoreskni srednji vijek” autora Emira i Edina Durmiševića, koja su kroz brojne ilustracije pokušali dočarati neke detalje iz života tog vremena.

“Ako se pitate koliko je sve autotentično 80 posto je bazirano na materijalnim dokazima ali svakako da ima umjetničke slobode, željeli smo prikazati gradove i događaje koji su obilježili period srednjovjekovne Bosne” rekao je Durmišević.

Takođe su predstavljeni i rezultati naučno-istraživačkog projekta “Lice srednjovjekovne Bosne”, a koji se temelji i na rezultatima arheoloških istraživanja prije nekoliko godina provedenih na području opštine Jajce.

Podsjećamo i da je nedavno Institut za genetičko inženjerstvo i bitehnologiju Univerzitea u Sarajevu uradilo 3D rekonstrukciju čovjeka iz 14.vijeka koji je živio u srednjovjekovnoj Bosni i koji će svoje mjesto ponovo pronaći u Jajcu.

Rekonstrukcija je bazirana na činjenicama i prikazuje čovjeka muškog pola, starosti između 35 i 40 godina, sa bradom, svijetle kose i plavih očiju. Praktični je ovaj srednjovjekovni čovjek iz Divičana vraćen kući.

Program je obogaćen i nastupom zagrebačkog ansambla Audiatur u duhu srednjovjekovlja.

U Jajcu se nalazi i Kraljev grob, koji je takođe nacionalni spomenik a istaći, odnosno skelet Stjepana Tomaševića čuva se u Franjevačkom domu u Jajcu. Po narodnom vjerovanju čudotvoran je. Vjeruje se da će pomoći u nekim bolestima, ako se tri puta obiđe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!