Počeo 14. Dječiji teatarski festival “Hajde svijete budi dijete”

Kultura 09. okt 202321:52 0 komentara

Počeo je 14. Dječiji teatarski festival "Hajde svijete budi dijete" u produkciji Javne ustanove Centra kulture i mladih Općine Centar. Ove godine biće odigrano 5 predstava teatara iz BiH i Srbije, ali i radionice. Festival traje do 13.oktobra, a ulaz na sve događaje je besplatan.

S ciljem uvođenja najmlađe publike u svijet teatarske umjetnosti, prije četrnaest godina nastao je teatarski festival “Hajde svijete budi dijete”.

“Da razviju ljubav prema teatru, da vide šta se tu dešava, da nešto nauče, da se lijepo zabave… Mnogo je faktora koji utiču na djecu i drago nam je da možemo svake godine, ali i svaki mjesec, imati na repertoaru ovakve predstave”, kazao je Ernios Šljivo, direktor JU CKM.

Ove godine u okviru festivala, mališani će imati priliku pogledati pet predstava teatara iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i Beograda. Predstava, Pozorišta lutaka Mostara, “Mačak u čizmama” je otvorila ovogodišnji festival.

“Ovo je jedna od najstarijih naših predstava, igramo je već 22 godine i putujemo sa njom. Ovo je 2-3 put da igramo u Sarajevu, na ovoj sceni, jer smo i prije nekoliko godina igrali, ali djeca su narasla, nova će doći da vide tu lijepu bajku sa kojom smo uvijek uspjevali da obradujemo djecu”, kazao je Nedžad Maksumić, Pozorište lutaka Mostar.

“Hajde svijete budi dijete” se završava premijerom predstave Centra kulture i mladih Općine Centar “Zmaj i nogometaševa kći” autora Mirsada Bećirbašića.

“Samo pisac tog kalibra može da spoji u jednoj bajci zmaja, nogometaševu kći i gradonačelnika. Mnogo igre, mnogo mašte, spoj zbilje i svega onoga što bajka donosi, u čemu smo mi u djetinjstvu uživali i mališani će u petak u ovoj bajci”, kazao je glumac Senad Bostandžić.

Kažu da su djeca najiskrenija ali i najstrožija publika.

“Teško je igrati pred najmlađima jer oni su spremni da dobace, kažu svoje mišljenje, i da kažu “nije tako”, da ne vole, ili čak mrze one negativce… i sve nas to inspiriše da zaista igramo najbolje što možemo”, dodaje Maksumić.

“Osim predstava, mališani će uživati i u brojnim radionicama koje organizuju vrhunski stručnjaci i pedagozi. Od radionice zvučne improvizacije, lutkarske, likovne, do radionice stripa.”

“Djeca će imati priliku učiti kako se crtaju stripovi. Radiće prema bajci Charlesa Perraulta “Mačak u čizmama”. Motive, jednog dijela iz bajke koji govori o čarobnjaku i mačku koji ga nagovara da se pretvara u slona, lava i miša”, kazao je Majo Pavlović – strip crtač.

Festival kroz predstave ali i radionice najmlađe uvodi u pozorišne aktivnosti, kroz koje otkrivaju književnost, slikarstvo, arhitekturu, vajarstvo, muziku i ples.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!