Svečano otvoren 30. SFF, Počasno srce Sarajeva za palestinskog režisera

Kultura 16. aug 202420:44 0 komentara
F.Z./N1

Svjetskom premijerom filma "Nakon ljeta" u režiji Danisa Tanovića i podizanjem zavjese najveće filmske smotre u regionu počeo je 30. Sarajevo Film Festival.

U Sarajevu je film projektovan na više lokacija – Narodnom pozorištu i ljetnim kinima, a osim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prikazan je i u Mostaru i Tuzli.

Također, u Narodnom pozorištu se održava svečana ceremonija otvaranja SFF-a kojoj prisustvuju brojne zvanice.

Tom prilikom je dodijeljeno i Počasno srce palestinskom reditelju Elia Suleimaniju kojeg mu je uručio direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Počasno srce Sarajeva je Suleimaniju kao višestruko nagrađivanom autoru uručeno u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dok će u okviru programa “Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kada je u programu Open Air prikazan njegov film To mora biti raj koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Cannesu te je bio predsjednik žirija Festivala 2016. godine i gost tri godine ranije.

“Srca nikad nema dovoljno. Trenutak u kojem se sada nalazimo, zahtijeva što više ovakvih trenutaka, da dijelimo srca i ljubav jedni s drugima”, poručio je Suleimani s pozornice.

N1/ F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
F.Z./N1
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
F.Z./N1 (Aktivistkinje s umjetnicom Šejlom Kamerić koja je dizajnirala majice)
F.Z./N1
F.Z./N1
N1/F.Z.
N1/F.Z.
F.Z./N1
N1/ F.Z.
N1/ F.Z.
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1/ F.Z.
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1/ F.Z.
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

“Nakon ljeta” komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva. Režirao je Danis Tanović, a na scenariju su pored njega radili Anja Matković i Nikola Kuprešanina. Film je nastao u koprodukciji sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumuniji.

Mlada Zagrepčanka, vanbračna kćerka bogatog otočanina, dolazi na otok gdje započinje aferu s oženjenim britanskim piscem u krizi srednjih godina. Njihova morska avantura postaje zabranjena ljubav, potraga za identitetom, isprepletena s porodičnim vrijednostima, tragikomičnom obnovom kuće i stadom krava koje su konzumirale opojne tvari.

Glumci i brojne zvanice prošetali crvenim tepihom pred početak SFF-a (FOTO)

Publika ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom, a s nestrpljenjem su iščekivali brojne poznate ličnosti koje su večeras prošetale ispred Narodnog pozorišta.

Među njima su, između ostalih, bili Jovan Marjanović, direktor SFF-a sa suprugom Šejlom Kamerić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa suprugom Alenom Karićem, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sa suprugom, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk sa suprugom, glumac Tarik Filipović sa suprugom Lejlom i sinom Armanom, glumac Emir Hadžihafizbegović sa suprugom, glumica Jasna Žalica sa suprugom rediteljem Pjerom Žalicom, reditelj Ademir Kenović sa suprugom i mnogi drugi što možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Crvenim tepihom na kraju je prošetala i ekipa filma “Nakon ljeta” koju je režirao Danis Tanović, a koja večeras doživljava svjetsku premijeru i istovremeno otvara SFF.

Dolazak u Sarajevo u narednim danima potvrdile su i neke od poznatih filmskih zvijezda, a među kojima je najveću pažnju privukla Meg Ryan. Bit će to prilika da publika vidi njen film iz 2023. “Šta se zbiva poslije”.

Inače Meg Ryan će ove godine dobiti Počasno srce Sarajeva za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Holivudska zvijezda Meg Ryan će dobiti Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine “Imaš poruku“ u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Podsjetimo i to da je sinoć uoči početka SFF-a u velikom ljetnom kinu Metalac održana specijalna projekcija filma “Kuduz” u čast preminulom akademiku, glumcu, književniku i inetektualcu Abdulahu Sidranu.

(FOTO) Specijalna projekcija: Večeras u Sarajevu film “Kuduz” u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana

Kino je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, projekcija je pozdravljena aplauzom dok su posjetioci oduševljeno, ali i sa sjetom u očima gledali ovo poznato filmsko ostvarenje.

Ove godine, težak će biti izbor pred publikom budući da će biti više od 240 filmskih projekcija.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 30. SFF-a ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri filma će biti prikazana izvan konkurencije.

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala čine reditelj i scenarist Paul Schrader (predsjednik), glumac Sebastian Cavazza, rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarist Juho Kuosmanen te glumica i producentica Noomi Rapace.

Žiri će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film. Nagrade će biti uručene u petak, 23. augusta na svečanosti ceremonije dodjele nagrada.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 940 filmova: 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih filmova.

Laureati će, osim omiljenog simbola, dobiti i novčane nagrade.

30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!