Počeo 8. Međunarodni festival književnosti Bookstan

Kultura 06. jul 202318:32 0 komentara

Počeo je 8. Međunarodni festival književnosti Bookstan. Ovogodišnja tema festivala je "Imaginarni Balkan". Tokom četiri dana festival će okupiti oko 70 autora iz 15 država, a biće upriličene brojne promocije knjiga.

Centralna tema Međunarodnog festivala književnosti Bookstan “Imaginarni Balkan” preuzeta je iz naslova knjige bugarske historičarke Marije Todorove, koja je počasna gošća ovogodišnjeg festivala.

“To je smjela knjiga i ja sam u čudu da se još uvijek čita. Sada izgleda da je to bio razvojni projekat, projekat emancipacije, iako nije započeo kao takav. Na određenom nivou je to bio pokušaj određivanja diskursa marginalizacije, kao što to jeste slučaj na Balkanu. Zamjerila sam pretvaranje Balkana u getto, jer tačka razdvajanja bila je 1989. kada je nastupila hapsburška ostavštiva, nakon čega su pokušali gurnuti Balkan u getto. Mrzila sam to”, kaže Marija Todorova – historičarka.

Ona u svojoj knjizi govori o mišljenju da je Balkan počeo gubiti svoj identitet kada je počeo da se evropeizuje.

Izdavačka kuća Buybook u okviru festivala objavila je prvo bh. izdanje kultne studije “Imaginarni Balkan”, koja je objavljena prije 25 godina.

“Cijeli festival će teći sa tom temom, iščitavanja naših savremenih književnih narativa kroz ključ Balkana, odnosno našeg balkanskog konteksta u smislu našeg doma ali i tereta”, kazala je Lamija Milišić , izvršna direktorica festivala.

Bookstan se održava na nekoliko lokacija u Sarajevu, kao i u Distriktu Brčko. Ove godine festival će ugostiti oko 70 autorica i autora iz 15 zemalja u programu koji uključuje oko 40 književnih promocija.

Osim glavnog programa, novitet ove godine je i Mladi kutak, program posvećen književnosti za djecu i mlade.

Bookstan je 2016. osnovala izdavačka kuća Buybook u saradnji sa piscem Aleksandrom Hemonom, koji je bio kustos i domaćin prvog izdanja festivala.

A u proteklih 7 godina Bookstan je okupio oko 400 domaćih, regionalnih i svjetskih autora i autorica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!