Počeo Jazz Fest Sarajevo!

Kultura 09. nov 202310:03 0 komentara
N1

Koncertom francuski nagrađivani umjetnici srednje generacije Emile Parisien i Theo Ceccaldi sinoć su u Narodnom pozorištu Sarajevo imali svjetsku premijeru svog dua, čime je otvoren još jedan Jazz Fest Sarajevo. Klarinetist Parisien i violinist Ceccaldi vrhunski su instrumentalisti, članovi različitih ansambala a po mišljenju kritičara u svojoj muzici pokazuju iznimnu kreativnost, inovativnost i virtuoznost, uz uvijek zanimljiv i atraktivan nastup.

Nakon francuskih umjetnika u 22 sata na istoj sceni nastuio he sedmočlani ansambl Damira Imamovića koji čine njegovi dugogodišnji saradnici sa kojima će predstaviti repertoar novog albuma “The World and All That It Holds” (po motivima romana Aleksandra Hemona). Ovaj specijalni program osmišljen je kao retrospektiva i premijera, uključujući Damirovu saradnju sa kanunisticom iz Grčke koja živi u Austriji Sofijom Labropoulou.

U okviru Jazz Festa, do 11. novembra predstavitiće se muzičari iz 17 zemalja sa četiri kontinenta. Ukupno 14 koncertnih programa bit će održano u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Ateljeu Figure, uključujući tri svjetske premijere bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika.

Jazz Fest Sarajevo 2023, koji je prije nekoliko godina dobio prestižnu strukovnu nagradu Europe Jazz Networka za odvažan program, i ove je godine za svoju publiku pripremio pažljivo birane programe u kojima svako ko voli muziku može pronaći barem jedan koncert za sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!