Pogledajte kako izgleda “Stolaboratorija”

Kultura 13. jun 202220:29 0 komentara

U okviru projekta "Kultura na ulice" kojeg organizuje Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, počelo se sa oslikavanjem murala na oronuloj fasadi stolarije najstarije teatarske kuće u našoj zemlji.

“Stolaboratorija” je naziv murala kojeg rade muralisti Benjamin Čengić i Saša Peševksi, na maloj sceni, istoimenog naziva.

“Mural predstavlja kao jedan proces kojim čovjek treba da sam sebe kontroliše, da je neki lik koji nešto igra i da ima kontrolu nad svim što se tu dešava”, kazao je reditelj i muralista Saša Peševski.

To su prikazali marionetom koja drži konce, a tu su i ostali teatarski elementi.

“Marioneta je jedan Sašin privatni projekat u pitanju je njegova lutka Joe koja putuje i radi neke vrste uličnih performansa, odnosno uličnih predstava”, dodao je muralista Benjamin Čengić.

Ideja je da Stolaboratorija bude platforma za mlade umjetnike koji će kritički prodrmati našu realnost, što će na neki način biti i svojevrsna alternativa reperotara Narodnog pozorišta.

“Jedna od odrednica je bila da motivi murala budu povezani sa pozorištem i da budu povezani sa stolarijom Narodnog pozorišta i da na neki način spojimo pozorište i stolariju i sve ono što se dešava na nivou idejnog i na nivou izvedbenog”, poručio je Čengić.

Oslikavanje fasade stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo je dio projekta Kultura na ulice, koji se organizuje od maja, svake sedmice, na ulicama Sarajeva, te na ovaj način, kako i sam projekat nosi naziv, žele približiti kulturu svim građanima, besplatno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!