Policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za krađu Banksyjeve instalacije

Kultura 28. dec 202312:46 0 komentara
Instagram/Facebook

Londonska policija privela je dvojicu osumnjičenih za koje se smatra da su krajem prošle sedmice učestvovali u krađi novog Benksijevog djela u južnom londonskom naselju Peckham, prenosi Associated Press.

Ova umjetnina, znak “STOP” ukrašen sa tri vojna drona, ukraden je samo sat vremena nakon što je ulični umjetnik objavio sliku djela na Instagram 22. decembra.

Muškarac zvan Alex rekao je za Sun da su dvije osobe, koristeći bicikl Lime kao improvizirane ljestve, uklonile ulični znak rezačima vijaka nakon što ga je jedan od njih dvojice “udario rukama” u neuspjelom pokušaju.

Navodni lopovi su ukrali rad oko 12:30 popodne, pred očima publike koja se okupila da se divi najnovijem radu misterioznog Banksyja. Slike dvojice muškaraca, razotkrivene i vidljive, objavljene su na web stranici tabloida.

Kako prenosi ArtNews, prvo hapšenje uslijedilo je sljedećeg dana kada je londonska Metropolitan policija privela muškarca zbog sumnje da je počinio krađu i nanio štetu. Drugo hapšenje izvršeno je u nedjelju.

Dok sam Banksy nikada ne objašnjava umjetnost koju postavlja pod okriljem noći, većina njegovih radova ima otvorenu antiratnu poruku. Neki od više od 12 miliona umjetnikovih pratilaca na Instagramu vidjeli su znak stop s dronom kao poziv na prekid vatre u ratu na Bliskom istoku.

Banksy i njegova umjetnička djela često dolaze na naslovnice. Ranije ove godine, njegov mogući identitet otkriven je u nedavno otkrivenom, decenijama starom intervjuu na BBC-u, a bilo je i vijest o tome da su njegova umjetnička djela uklonjena, rušena ili restaurirana tokom 2023.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!