“Politici je mjesto u teatru samo kada se bavi njome, na način da je provocira”

Kultura 08. jun 202219:05 0 komentara

Nakon što Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaj o radu Kamernog teatra 55, iz ove kulturne ustanove su kazali da im nije dostavljeno obrazloženje zbog ove odluke, te su predstavili izvještaj o radu za period od 2016. do 2022.godine. Da li je ovo politička poruka direktoru Kamernog teatra ili izvještaj zaista nije ispunio očekivanja?

Izvještaj o radu Kamernog teatra 55, prošao je pet instanci, navodi direktor ove kulturne institucije.

“Nadzorni, upravni, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture, Vlada Kantona Sarajevo… i onda se to spusti na skupštinu, koja je jedva imala kvorum, i mislim da je 6 ili 7 poslanika glasalo protiv izvještaja”, kazao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Na ovo je reagovao Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

“Personifikacija ni javnih ustanova kao ni ministarstava ne trebaju da budu ni direktori ni ministri. Život se nastavlja poslije ovoga. Plan i program rada svih naših 13 javnih ustanova kulture koje su u nadležnosti Ministarstva kulture i sporta KS su usvojeni, tako da odgovorne osobe u tim javnim ustanovama će nastaviti da rade shodno usvojenim planovima i programima”, naveo je Avdić.

Hadžihafizbegović je dodao da nije dobio nikakvo obrazloženje, te je za njega ova odluka zbunjujuća.

“Ja mislim da je razlog personalni animoziteti određenih ljudi prema meni lično, koji želeći konstruisati jednu potpuno besmislenu priču, idu na devastiranje rada jedne institucije”, poručio je Hadžihafizbegović.

Igor Stojanović, poslanik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, naveo je da su Hadžihafizbegovićeve insinuacije bez osnova.

“Insinuacije gospodina Hadžihafizbegovića da se sa njim neko politički obračunava nisu tačne, prije svega jer je već 5-6 godina direktor i ostao je direktor i u doba trojke i u doba šestorke. Sadašnje neusvajanje izvještaja Kamernog teatar razlog je prije svega dopis ureda za korupciju gdje smo dobili informaciju da gospodin Hadžihafizbegović nije dostavio adekvatnu informaciju, tj. uslov je da on ne bude član rukovodska stranke”, poručio je Stojanović.

Uposlenici Kamernog teatra 55 su stava da ih ne zanima politika, nego teatar.

“Želimo da se bavimo teatrom a ne politikom. Politici je mjesto u teatru samo kada se teatrar bavi njome, na način da je proziva, provocira, upire prstom u nju, zbog svega onoga što politika radi a čemu smo svjedoci svakodnevno”, poručio je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55

Kamerni teatar 55 je u porteklih 6 godina imao 18 premijera, 54 promocije knjiga te 131 nagradu na festivalima.
Osim Kamernog, ni Sarajevskom ratnom teatru nije usvojen izvještaj o radu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!