Poražavajuće stanje u važnim institucijama kulture BiH: “Konačno smo dočekali prvu platu ove godine”

Kultura 05. maj 202414:18 0 komentara

Sedam institucija kulture od državnog značaja godinama nisu imale riješeno pitanje finansiranja. Odlukom na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina. Jedna od tih institucija je i Umjetnička galerija BiH.

Umjetnička galerija BiH, postoji više od 70 godina. Zadnjih 30, nema upravni niti nadzorni odbor i nema osnivača. Finansiranje će biti olakšano stupanjem Zakona na snagu.

“Usvojen je zakon o finansiranju, što bi trebalo da podrazumijeva finansiranje plata, doprinosa i svega onoga što zove tzv. hladnim pogonom što je nama više nego dovoljno. Tako da evo, dočekali smo taj trenutak da uposlenici konačno dobiju plate, u ovoj godini nismo još ni jednu dobili, nadam se ovih dana počekom maja da će se to i realizirati”, istakao je direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović.

Zakonom nije riješen pravni status institucija, a korijenom ovog probelma smatraju Dejtonski mirovni sporazum, kontinuirano prebacivanje odgovornosti s države na kantone.

“Moram napomenuti i dalje taj zakon neće riješiti pitanje statusa ni jedne od institucija od značaja niti se o tome govorilo niti se uopšte išlo u tom smjeru”, naglasila je Ana Marić iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

U junu 2022 godine Zemaljski muzej BiH, postao je naučna i nastavna baza Univerziteta u Sarajevu, što je dijelom ustabililo i poboljšalo finansijsku situaciju muzeja.

“Jedan manji postotak u iznosu od 43,5% obračunava kod jednog poslodavca, koda Univerziteta, dok se veći postotak 56,25 % kod našeg primarnog poslodavca, što bi bio Zemaljski muzej BiH. To postavlja upravo to pitanje, tih 56,25 % finansiranja, ostaje kao i do sad, na muzeju, odnosno to je novac koji mi nabavljamo kroz grantove koji se raspisuju svake godine od strane Kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, FMO i naravno uz dodatak vlastitih sredstava koji svakako varira svake godine”, pojasnila je Marić.

Zemaljski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH, dvije su od 7 instutucija koje su 30 godina u neizvjesnosti, problem pravnog statusa i dalje je aktuelan problem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!