Posebna noć u ateljeu “Figure”: Homage radu i karijeri novinara Hamze Bakšića

Kultura 29. maj 202420:43 0 komentara
N1

Večeras se u Sarajevu u ateljeu "Figure" održava posebna noć u kojoj će se iskazati homage radu velikana bh. novinarstva Hamzi Bakšiću, te govoriti o knjizi u izdanju Mediacentra "Hamza". U prepunom ateljeu Figure okupili se se Hamzine kolege, prijatelji i oni koje je jedan od najvećih novinara koje je BiH imala u historiji, učio novinarstvu.

O životu i radu Hamze Bakšića govorile su brojne ličnosti iz svijeta novinarstva ali i drugih oblasti, kao što su: Omer Karabeg, Senka Kurt, Senadin Musabegović, Boro Kontić i Selma Zulić – Šiljak.

Za muzičku prigodnu pratnju pobrinuo se autor Damir Imamović.

Inače, Hamza Bakšić je rođen u Ljubinju 1939. godine. Otac mu je bio učitelj pa se četveročlana porodica često selila. Gimnaziju je završio u Jajcu, i osebi je govorio kao o Jajčaninu i Hercegovcu. Studirao je Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao apsolvent se preselio u Sarajevo gdje je tada već neko vrijeme živjela porodica.

N1

Prijevao se na oglas Radio Sarajeva i dobio posao radio reportera. Početkom sedamdesetih godina XX vijeka bio je urednik i voditelj Dnevnika TV SA. Nakon toga postaje glavni i odgovorni urednih bh. izdanja lista Komunist, a krajem sedamdesetih i glavni i odgovorni urednik i direktor TV SA. Nakon rada na televiziji, preuzeo je uređivanje sarajevskog magazina Svijet.

Suspenzija i zabrana

Zbog pokušaja da za Svijet intervjuiše Mahmuta Bakalija, bivšeg predsjednika Pokrajinskog komiteta SK Kosova i disidenta, više od godinu dana je bio suspendovan i trajno mu je zabranjen rad na temama vezanim za unutrašnju politiku i prebačen je na mjesto novinara u list Oslobođenje.

Bez mogućnosti da objavljuje, Hamza pod pseudonimima piše historijske feljtone i objavljuje knjigu Kuhar za samce, koja je zapravo dnevnik njegovih kulinarskih početaka tokom suspenzije. Iako je kuhao supruzi Azri i kćerki Amri, njegov kuharski meni bio je vrlo rudimentaran. Nakon isteka suspenzije, u listu Oslobođenje počeo je objavljivati ekonomske i berzovne analize, jer je vrijeme suspenzije provodio i učeći o tržnišnoj i makro ekonomiji.

Povratak unutrašnjoj politici

Krajem osamdesetih, Hamza ponovo objavljuje tekstove o unutrašnjoj politici te počinje pisati kolumnu Kraj stoljeća. U ratu nastavlja da objavljuje u Oslobođenju, piše za domaće, regionalne i strane novine. Nakon rata, objavljuje 3 knjige. Krajem devedesetih i početkom 2000-ih radio je kao urednik bh. redakcije Radija Slobodna Evropa.

Umro je u Sarajevu 29. septembra 2008. godine, a posljednji tekst u Oslobođenju je objavio 8. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!