Postavljen crveni tepih ispred Narodnog pozorišta, sve spremno za novi SFF

Kultura 12. aug 202113:13 > 13:17 0 komentara
SFF (Facebook)

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u toku su posljednje pripreme pred početak 27. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF). Festivalski trg je dobio nešto drugačiji izgled s obzirom na to da je na njemu sada postavljen crveni bosanski ćilim.

Na ovogodišnjem SFF-u za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 48 filmova.

SFF otvara “Deset u pola” Danisa Tanovića

Sutra će, 13. augusta ovaj poznat ifestival otvoriti premijera filma “Deset u pola” Danisa Tanovića. Dino Bajrović, mladi glumac, vodit će ceremoniju otvaranja, a osim u glavnom gradu BiH, SFF će biti otvoren i u Mostaru. SFF će se zatvoriti film “Toma” o legendi Tomi Zdravkoviću Dragana Bjelogrlića 20. augusta.

POVEZANE VIJESTI

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jednu evropsku, 25 filmova regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

27. Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Cijenjenom reditelju će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Zabava na festivalskim lokacijama

Osim prave zabave u vidu odličnih filmskih naslova, zatim premijera, u okviru SFF-a, svi posjetioci će moći uživati i u zabavi na nekoliko festivalskih lokacija.

Kapaciteti svih festivalskih lokacija 27. SFF-a su ograničeni u skladu s COVID mjerama, tačnije aktuelnim mjerama i uputama Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo za održavanje ovog događaja.

Podsjetimo da je 2003. godine predstavljen prvi crveni tepih koji je sve do 2019. godine imao klasičnu crvenu boju.

Bosanski crveni tepih

Međutim, od jubilarnog 25. izdanja SFF-a, organizatori su donijeli odluku da se njegov izgled “osvježi” pa se sada festivalski trg prekriva bosanskim crvenim tepihom koji sadrži prepoznatljive šare koje odišu tradicijom Bosne i Hercegovine.

Klasičnim crvenim, ali i ovim novijim, bosanskim tepihom prošetale su mnoge poznate ličnosti otkada se održava SFF. Neki od njih su Bono Vox, Angelina Jolie, Brad Pitt, Morgan Freeman, Robert de Niro, John Cleese, Daniel Craig i mnogi drugi.

Ove godine još nije poznato koje će poznate ličnosti učestvovati na SFF-u.

Počasno Srce Sarajeva

Zna se samo da će Počasno srce Sarajeva otići u ruke Wim Wendersu, čuvenom reditelju, a u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasno Srce Sarajeva će preuzeti i Michel Franco, poznati meksički reditelj koji je to bio spriječen prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Osim toga, predstavit će i publici svoj najnoviji film “Novi poredak” koji je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!