Povučen Prijedlog o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću

Kultura 30. nov 202217:121 komentar
Izvor: Shutterstock

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović na današnjoj sjednici upoznao je prisutne da je Komisija za spomenike Gradskog vijeća, kao ovlašteni predlagač, povukla Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, zbog čega Prijedlog nije uvršten u dnevni red današnje sjednice.

Na početku sjednice, prilikom razmatranja prethodnih pitanja, predsjedavajući Ademović upoznao je prisutne da su na Prijedlog Statuta Grada Sarajeva, koji je sadržan u predloženom dnevnom redu današnje sjednice, uloženi amandmani.

S obzirom da se, u skladu sa Poslovnikom Gradskog vijeća, amandmani ne mogu razmatrati na sjednici Gradskog vijeća prije isteka roka od 14 dana, nakon što su podneseni, Komisija za Statut i akte je, kao ovlašteni predlagač, zatražila da se odgodi razmatranje Prijedloga Statuta Grada Sarajeva do okončanja poslovničke procedure, a što je Gradsko vijeće i prihvatilo. Tako se razmatranje Prijedloga Statuta Grada Sarajeva očekuje na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Rad sjednice po usvojenom dnevnom redu počeo je usvajanjem Odluke o izmjenama Odluke o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, a s ciljem jasnijeg uređivanja pitanja vezanih za predlaganje i izbor kandidata.

U nastavku zasjedanja donesene su odluke o razrješenju, odnosno izboru, kojima je promijenjen sastav određenih radnih tijela Gradskog vijeća.

Na inicijativu gradskog vijećnika Muamera Mekića, a na prijedlog Komisije za spomenike Gradskog vijeća, nakon provedene javne rasprave, usvojena je Odluka o podizanju Spomen-ploče Marku Didojiu – Markanu koja će biti postavljena na kameni zid lijeve obale korita rijeke Miljacke, odmah do Carevog mosta, na kojem je Marko Didoije – Markan radio.

Gradsko vijeće je usvojilo i odluku kojom se manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“ uvrštava u Kalendar obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo.

Dalje je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2023. godinu, kako je predložen te izmijenjen, u skladu sa prihvaćenim amandmanima predlagača. Programom su predviđeni brojni primjereni sadržaji kako bi se dostojanstveno obilježilo jedno od najtežih poglavlja u historiji Sarajeva.

Usvojena je i odluka kojom se uređuje da će Grad Sarajevo 31. maj obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

Razmotren je i usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Sarajeva za 1. januar – 30. septembar 2022. godine, a zatim su, nakon široke diskusije, usvojene Izmjene i dopune budžeta Grada Sarajeva za 2022. godinu, kako su predložene i dopunjene rješenjima iz prihvaćenih amandmana.

Nakon detaljnog obrazloženja gradonačelnice Karić, Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu (od 22.258.353 KM) te Nacrt odluke o izvršavanju budžeta su, usvajanjem zaključaka Gradskog vijeća, upućeni u javnu raspravu do 11. decembra.

Subjekti u javnoj raspravi su općine koje čine Grad Sarajevo, klubovi gradskih vijećnika i drugi subjekti koji iskažu interes, a primjedbe, prijedlozi, mišljenja i sugestije iznesene u diskusijama radnih tijela Gradskog vijeća i gradskih vijećnika, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, tretirat će se kao prilog javnoj raspravi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar