Poznata skulptura “Pauk” Louise Bourgeois će se prodati na aukciji u maju

Kultura 26. apr 202315:30 0 komentara
Shutterstock

Jedna od čuvenih skulptura "Pauk" Louise Bourgeois bit će na prodaji sljedećeg mjeseca kada će se naći na aukcijskom bloku u Sotheby's New Yorku s potencijalno rekordnom cijenom.

Očekuje se da će rad pod nazivom “Spider” (1996) donijeti između 30 i 40 miliona dolara. Čak i ako rad postigne nisku procjenu, postavio bi novi aukcijski rekord za Bourgeois, čija trenutna vrijednost iznosi 28 miliona dolara (bez naknada), prenosi ArtNews.

Ali ako se djelo proda po visokoj procjeni ili iznad, moglo bi postati najskuplje djelo žene ikada prodato na aukciji.

Vlasnica tog rekorda je slika “Jimson Weed” (1936) koju je naslikala Georgia O’Keeffe’, a koju je kupila nasljednica Wallmarta, Alice Walton za 44,4 miliona dolara 2014. godine.

Prema Sotheby's, Pauk dolazi iz kolekcije Fundação Itaú, filantropskog dijela brazilske banke Itaú Unibanco. Skulptura je debitovala 1996. godine na Bijenalu u Sao Paulu, a potom ju je kupio Olavo Setubal, kolekcionar i suosnivač banke.

Kao i svaki unos u svjetski poznatoj seriji, to je mamutska kreacija visoka 3 metra i široka 5 metara. Njegove vretenaste, široke noge mogu biti hrana za noćnu moru za arahnofobe, ali prema Bourgeois, pauci su zamjena za osjetljive subjekte, posebno za majčinstvo.

„Pauk — zašto pauk? Jer moja najbolja drugarica je bila moja majka i bila je promišljena, pametna, strpljiva, umirujuća, razumna, nježna, suptilna, neophodna, uredna i korisna kao pauk”, rekla je jednom umjetnica.

Njeni pauci su vidljivi u javnim prostorima širom svijeta i nabavile su ih vodeće kulturne institucije, uključujući Guggenheim muzej u Bilbau, Dia Art Foundation u New Yorku, Nacionalnu galeriju Kanade u Ottawi i Tate Modern u Londonu.

“Pauk je postao globalna ikona, prepoznatljiva od svih s obzirom na njegovo istaknuto prisustvo u kulturnim institucijama širom svijeta”, rekao je David Galperin, šef odjela za savremenu umjetnost Sotheby'sa u New Yorku. “To nije samo uzor moderne skulpture, već je zauzeo veće simboličko prisustvo u savremenoj kulturi na međunarodnom nivou.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!