Poznati magazin Vogue izdvojio tri galerije koje treba posjetiti u Sarajevu

Kultura 12. mar 202412:46 0 komentara
Ajla Salkić/Forbes BiH

Jedan od najcjenjenijiih i najpoznatijih američkih magazina, mjesečnik Vogue, znan i kao "modna Biblija", izdvojio je galerije koje treba posjetiti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, a koje svojim bogatim izlagačkim programom garantiraju odličan kulturni i umjetnički doživljaj. Vogue je izdvojio tri galerije iz Sarajeva, a za koje smatra da su jako privlačne. Pogledajte i zašto.

Galerijski prostori su nerijetko inspiracija za stvaranje, bilo da se radi o minimalističkim prostorima ili o prostorima sa izraženim karakterom.

Iz Vogue-a ističu da umjetničku scenu, ne samo likovnu, već i onu muzičku, književnu, dramsku, sve one kreativne i inspirativne ljude koji ju čine može se najbolje upoznati na otvorenjima i raznim druženjima koje organizuju umjetničke galerije.

Nekoliko galerija iz regije su se našle na listi, a tri savremene galerije iz Sarajeva istaknute su kao vrijedne posjeta ukoliko se nađete u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Donosimo izbor galerija, a koje treba posjetiti bez obzira koja i kakva izložba vas čeka u njoj. Ili uopće.”

Galerija savremene umjetnosti Brodac | Contemporary Bosnia, Sarajevo

Skriveni kulturni biser Sarajeva je definitivno Galerija savremene umjetnosti Brodac. Galerija je nastala kao entuzijastičan trud nekoliko volontera koji su bili voljni da se bore protiv društveno-ekonomskog i političkog ugnjetavanja. Napravljena kao prostor za poboljšanje kvaliteta života sugrađana, iz Galerije ističu da je upravo umjetnost prije svega korisno i neophodno oruđe u borbi protiv nepismenosti i najsnažniji zagovornik ljudi.

Otvorena 2016. godine na Baščaršiji, galerija savremene umjetnosti Brodac, a koja je poznata i pod nazivom Contemporary Bosnia, brzo je postala mjesto susreta i druženja najmlađeg dijela suvremene umjetničke scene. Prostor je na prvu karakteristično alternativan. To je i privlačno kod njega, jer odražava scenu, sve one koji ga i posjećuju. Izuzetno vibrantno mjesto koje odiše umjetničkim šarmom“, piše Vogue.

Primarna misija Galerije Brodac je promocija i unapređenje savremene umjetničke scene, u zemlji i inostranstvu, što će biti pravi doprinos pozitivnim promjenama u društvu.

Manifesto Gallery of Contemporary Arts, Sarajevo

Galeriju Manifesto osmisila je grupa odlučnih umjetnika koji su zajedničkom vizijom ušli u projekat otvaranja galerije savremene umjetnosti, svjesni da je Sarajevo uskraćeno za galerije koje produciraju savremenu umjetnost, ali i za mjesta kulturne-revolucije i okupljanja kreativaca.

Manifesto je hibridni kulturni prostor u kojem zajednica koristi umjetnost za rješavanje društvenih i političkih problema. “Naša vizija je pokrenuti malu kulturnu revoluciju.” – poručuju iz galerije. Prostor je pozivajući, privlačan i stvarno idealno mjesto za pokretanje revolucije, makar one umjetničke“, napisao je Vogue o Manifestu.

Manifesto je još uvijek u fazi razvoja, a tokom svega tri godine djelovanja ova galerija je bila domaćin velikim domaćim, regionalnim i internacionalnim umjetnicima.

Collegium Artisticum, Sarajevo

Collegium Artisticum je očuvan danas kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija grada Sarajeva, a organizuje jedinstvene izložbe i brojne umjetničke programe.

Ovu galeriju su osnovala tri umjetnička udruženja u Bosni i Hercegovini, a tokom godina Collegium Artisticum je organizovao impresivan broj umetničkih, muzičkih, književnih i drugih događaja. Već desetljećima je dinamičan prostor u kojem se podstiču duhovni i kulturni razvoj kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine.

Collegium Artisticum je dobio ime po progresivnom kulturno-umjetničkom pokretu, kojeg su umjetnici lijeve političke orijentacije osnovali u osvit Drugog svjetskog rata, 1939. godine. Pokret je zbog svog antifašističkog određenja nedugo nakon osnivanja bio zabranjen. Collegium Artisticum je do sada ugostio preko tisuću izložaba u preko četrdeset godina djelovanja. U ovoj galeriji izlagali su svi relevantni umjetnici Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, a Grand Prix koje Collegium Artisticum dodjeljuje na svojoj godišnjoj, Šestoaprilskoj izložbi, smatra se jednom od najprestižnijih umjetničkih nagrada u regionu. Istovremeno minimalan i prazan prostor galerije pokazuje kako ‘manje je više’“, kažu iz Voguea.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!