Pozorište mladih na Svjetskoj konferenciji pozorišta

Kultura 23. nov 202311:47 0 komentara
Pozorište mladih

Pozorište mladih Sarajevo gostovalo na Svjetskoj konferenciji Pozorišta za djecu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svjetske asocijacije pozorišta za djecu i mlade ASSITEJ International.

Skup će se pod nazivom “Prekretnica” održati od 20. do 24. novembra 2023. godine na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Festival obuhvata više od 20 pozorišnih predstava za djecu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima djece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umjetnosti za djecu i mlade, namjenjenih kako domaćoj publici tako i stotinama kolega iz inostranstva.

U izuzetno bogatom četverodnevnom programu koji će se održavati paraleno u Beogradu i Novom Sadu, pored najeminentnijih profesionalnih pozorišta za djecu i mlade regije, održaće se i niz seminara, predavanja i radionica na teme dramskog pisanja za najmlađi uzrast, stvaranja predstava za bebe i djecu sa invaliditetom, te scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za djecu i mlade.

Pozorište mladih

Pozorište mladih Saraejvo je 22.novembra izvelo predstavu “Zašto ih nije briga”, reditelja Petra Pejakovića.

“Zašto ih nije briga”, predstava nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i KA Production (Crna Gora), je pozorišna predstava koja prati bjekstvo životinja sa sjevernog pola koji je počeo da se topi. Polarna lisica i medvjed, foka, irvas i pingvin su protjerane iz svoje zemlje i zajedno kreću prema jugu u potrazi za vrtom u kojem su čuli da se nalazi raj za životinje. Ova neobična izbjeglička družina na putovanju nailazi na razna čudovišta i katastrofe: ostrvo smeća, more nafte, kiselu kišu, staklenu baštu, smog, lovačke hajke, vatrene stihije, nuklearne eksplozije, šoping centre i zološki vrt. Naivne, ranjene, hrabre i otkačene životinje prolaze pravu Odiseju na svojoj Noevoj santi koja se pretvara u Brod ludaka u potrazi za Nedođijom. Predstava je nastala po motivima komada D.M.Larsona Zašto ih nije briga šta se događa sa Zemljom?

U predstavi igraju: Belma Lizde Kurt, Lidija Kordić, Hana Zrno, Sanin Milavić i Mirza Dervišić
Režija: Petar Pejaković, Dramaturgija: Milana Matejić, Scenografija: Narda Nikšić, Kostimografija: Olivera Gajić, Muzika: Mirza Gološ, Dizajn: Kemil Bekteši, Fotografija: Dženat Dreković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!