Predstava koja (ne) daje odgovor da li će biti smak svijeta

Kultura 18. sep 202118:08 0 komentara

U Sarajevskom ratnom teatru večeras će biti održana premijera predstave "Neće biti smak svijeta". Riječ je o porodičnoj drami, a radnju prate stvarne životne situacije i nedaće.

Preživjeli smo nekoliko puta smak svijeta, barem još toliko ih u budućnosti najavljuju, no odgovor na to da li će ga zaista biti pokušava dati predstava “Neće biti smak svijeta”.

“O porodičnoj drami, o raspadu njihovih intimnih svjetova i dakle ovo što trenutno svi mi doživljavamo kao neku vrstu smaka svijeta, ustvari ova porodica ga ja već doživjela”, priča Saša Handžić, glumac.

Čekajući onaj veliki, pravi, ove individualne “smakove” svakodnevno proživljavamo. Dvije sestre, bolesni otac, jedna tragična priča odigrana u četiri zida.

“Oni jesu zatvoreni u svoja četiri zida, jedan od likova je osuđen na ta četiri zida zbog svoje bolesti, tako da je to pitanje izolacije. Vjerovatno će ljudima sada sve drugačije izgledati nego te 2018. kad je bila ta postavka predstave, ali mislim da će ovo iskustvo dodatno pomoći da se oni poistovjete s tim likovima i s tom situacijom”, navodi Adnan Lugonić, autor.

S intimnom dramom o porodici čiji su temelji davno urušeni, a nestabilni zidovi nose ogroman teret sastavljen:

“Od bolesti, gubitka pamćenja, dugogodišnje razdvojenosti od voljenih, tereta naslijeđa, tereta koji život sa oboljelom osobom nosi sa sobom, stvarno je mnogo toga i mnogo je boli u ovim ljudima. Ali, meni je vrlo utješno bilo konstantno se podsjećati na to koliko je čovjek jak i koliko može izdržati. Mnogo više nego što misli da može. I voljela bih da ta utjeha bude nešto što će publika ponijeti sa sobom nakon gledanja predstave”, kaže Dženana Džani, glumica.

Možda teorije o konačnom nestanku svijeta ipak postoje da bi mi, stanovnici istog, počeli više da cijenimo život, ljude i vrijeme koje vjerovali ili ne, neprestano prolazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!