“Pregažena” autorice Georgette Yvette Ponté u BKC-u

Kultura 04. nov 202221:40 0 komentara

"Pregažena", naziv je desetominutnog filma koji je svoju premijeru imao sinoć u Bosanskom kulturno centru u Sarajevu, na svečanom otvorenju istoimene izložbe slika autorice Georgette Yvette Ponté koja je izvela plesno-glumački performans. Izložba će biti otvorena za posjetioce u galeriji sarajevskog BKC-a, do 14. novembra.

Ženski torzo oslikan otiscima cipela kao simbol žene u kontekstu njene hrabrosti i obespravljenosti – “Pregažena”. Izložba slika, film i performans umjetnice Žoržet Ivet Ponte, rođene u Francuskoj, završenog studija u Hrvatskoj i historijom izlaganja širom Evrope, predstavljen je u Bosanskom kulturnom Centru u Sarajevu.

“Predstavljam svoje žene na velikom formatu i nisam ih htjela prikazati kao seksualno biće nego sam ih prikazala kao snažnu ženu, koja je u današnje vrijeme pregažena u smislu od strane društva i u kojem je položaju danas. Moj performans je plesno-glumački, ali i slikat ću za to vrijeme. Bitno je da će glazba potaknuti moju emociju, kroz ide pokret, te zatim slikam. Ja ovdje zapravo prikazujem sebe, na neki način, u svakom tijelu tu sam ja. Moji osjećaji.” kazala je Georgette Yvette Ponté, autorica filma i izložbe.

“Nema vulgarnosti, nema banalizacije, to je jedna lepa, čista putenost, čista energija, ali opet kada se pogleda na drugi način , shvatite da su to ustvari problemske stvari kojima je jedna savremena žena izložena svakodnevno. Zašto pregažena? – Zato što smo sve mi na neki način pregažene, ne moramo biti fizički pregažene, možemo i mentalno što može da ostavi mnogo veće posljedice u životu jedne žene.” dodaje Maja Živković, likovni kritičar i kustos

Žena, kao umjetnički motiv i specifičan izraz autorice koja se osim slikarstvom bavi i kiparstvom, vajarstvom, fotografijom, te restauracijom, način je putem kojeg provocira i zapitkuje.

“Gde smo mi žene danas, ko smo, da li služimo, da li smo nesrećne, da li patimo,da li to pokazujemo, da li to potiskujemo.. da li ova tela posmatramo samo na taj konkretan način? Da, ovo je dobar akt, tehnički savršeno izvedeno, koloritski skladno, ali ako malo bolje razmislimo tu je jedna duboka priča o patnji žene koja je vanvremenska.” pojašnjava Maja Živković, likovni kritičar i kustos

Postavci u Sarajevu prethodila je izložba u BKCu Tuzla povodom obilježavanja 25 godina rada ove ustanove. Osim radova umjetnice Ponte, izložba je sadržala i radove Harija Ejubovića.

“Trag naše izložbe iz Tuzle će biti prikazan kroz jedan kratki film,od nekih 6 minuta, tako da će cijela priča biti zaokružena sa ovom izložbom u Sarajevu.” Hari Ejubović, kurator izložbe

Osim u Tuzli i Sarajevu, izložba je premijerno predstavljena u Puli, a uskoro će biti prezentovana i publici u Francuskoj .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!