Premijera predstave “Da li smo same?”: Podsjećanje na važnost empatije, razumijevanja i solidarnosti

Kultura 03. jun 202422:00 0 komentara

Predstava "Da li smo same" autorice i rediteljice Amile Terzimehić premijerno je izvedena u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Predstava govori o položaju žena u Bosni i Hercegovini, ali i na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. "Da li smo same" daje glas ženama koje do sada nisu imale pravo glasa.

Femicid i kontinuirano kršenje osnovnih prava žena koje oslikavaju bolnu stvarnost širom svijeta, suptilno su isprepletene teme u predstavi “Da li smo same”.

“Shvatila sam koliko ne znam kada je ta tema u pitanju, kada je u pitanju nasilje nad ženama i kod nas u BiH i na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Onda kada sam saznala za te neke stvari koje sam podrazumijevala i koju su negdje bili u malom mozgu, osjetila sam neku nemoć, imala sam osjećaj da ja ne mogu uraditi ništa da pomognem tim ženama”, kaže rediteljica Amila Terzimehić.

Radionice muzike, plesa i glume sa migrantkinjama u Kampu Ušivak, iznjedrile su predstavu, punu emocija i empatija.

“Onda smo kroz izraživanje došli do zaista nekih zastrašujućih podataka. Ustvari je sve to da bismo razumjele te žene koje evo moguće danas sretnemo na ulici, da ih ne bismo ni na koji način osuđivale jer je zaista teško sve to kroz šta prolaze. Onda smo se i mi oslonile na naš načina odgoja, odrastanje na Balkanu, odnosi majka – kćerka, kćerka – otac, transgeneracijske traume, frustracije, naslijeđeni obrasci ponašanja, šta je to sve utjecalo da nas oblikuje ovakve kakve danas jesmo”, pojašnjava glumica Irma Alimanović.

Izazovi, strahovi, nade. Predstava poziva na promjenu i podsjeća na važnost empatije, razumijevanja i solidarnosti.

“Onako osjetite, nešto što je meni ostalo upečatljivo, neki grč u želucu, šok, zatečenost, nemoć. Vrsta odgovornosti šta možemo da uradimo, evo ovo je najmanje što sam ja mogla, istražiti, pokušati razumjeti, dati glas svim ženama kojima je nepravda učinjena”, dodaje Irma Alimanović.

Predstava “Da li smo same” poziva na akciju, razmišljanje i najvažnije od svega, promjenu.

Amra Ahmetović

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!