Premijera predstave u režiji Miralema Zubčevića – da li ste vi sljedeći?

Kultura 05. feb 202417:59 0 komentara

U četvrtak je premijera predstave "Sljedeći“ u režiji Miralema Zubčevića. Predstava govori o simpatičnom samcu čiji život poremeti vojni poziv za pregled. Prva repriza je u petak, 16. februara, u 20 sati.

Kroz duhovite scene, predstava na tragikomičan način govori o mobilizaciji jednog urbanog nesretnika, koji po nikakvim rezonima nije za vojsku. Ali ko te pita, nećeš ti u rat, ali rat hoće tebe, kazao je reditelj Miralem Zubčević.

“Zastrašujuće aktuelna priča, sa druge strane vrlo dramatično i na momente presmješno, ali u momentu te indetifikacije da se svako od nas može naći u tako nekoj suludoj postavci kada sistem odluči da je nama mjesto gdje nam, po nekim moralim zakonima, nikako nije mjesto”, kaže Mona Muratović, glumica.

“Mi sad radimo ovu predstavu u trenutku kad je izgleda cijeli svijet poludio. Kad sam poziv za regrutaciju, kada vidite da dobar dio svjetskih vlada priča o nekoj regrutaciji i kada vam otvaraju jednu takvu temu, onda se nekom logikom zapitate da li se svijet sprema za nešto?”, dodaje Mirvad Kurić, glumac.

Kurić u predstavi igra regruta koji pokušava hladnoj i bezosjećajnoj doktorici, koju glumi Muratović, objasniti da on nije za vojske.

“Ona je neko ko slijepo poštuje hijerarhiju, sistem, u ime nečega višeg, ne dovodeći u pitanje neka od tih naređenja više komande i slijepo izvršavajući”, pojašnjava Muratović.

Iako se predstava bavi aktuelnom temom, ona progovara i o drugim, vrlo važnim temama.

“Koje licemjerstvo vlada u svijetu, ko je kome prijatelj, ko je kome neprijatelj, tako da predstava govori i o tim stvarima”, navodi Kurić.

Zubčević je dodao da je pisac, a ne on, odlučio da komad ima sretan kraj, a završava s riječju – koja će gledaoca potaknuti da se zapita, da li je on sljedeći?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!