Premijera predstave “Uhvati zeca”

Kultura 14. okt 202421:09 0 komentara
N1

U okviru zatvaranja 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličena je praizvedba dramskog teskta "Uhvati zeca" Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije. Ovaj naslov preveden je na 18 svjetskih jezika. Reprizna igranja predstave "Uhvati zeca" zakazana su za 23. i 24. oktobra, 4. novembra i 23. decembra, a broj mjesta je ograničen zbog kamerne scene.

“Uhvati zeca” je priča o prijateljstvu i načinu na koji nas ono oblikuje, ispunjava, umiruje, izaziva, ohrabruje, ali i plaši u isto vrijeme. Glavni lik, Sara, priča priču koja vodi kroz svoja sjećanja, koja su se možda desila a možda i nisu, a upravo to podsjeća na Alisu u zemlji čuda, na koju se autorica Lana Bastašić referiše.

“Mislim da je ovo jedna izuzetno emotivna predstava, ali lišena patetike. Mislim da je vrlo bliska publici, kao što je nama bliska, posebno generacijama koje su živjele taj period ili bili djeca u tom nekom mračnom periodu”, kazala je glumica Amra Kapidžić.

N1

“Za mene je to divna priča o prijateljstvu koja počene, pa stane, pa se nastavi. Vedrana i Amra su napravile divan posao, one su i u privatnom životu prijateljice, a to što rade na sceni je čarolija i mislim da će publika uživati gledajući ovu predstavu”, dodao je glumac Mak Čengić.

Priča je smještena u vrijeme u kojem ljudi nestaju. Ovo je priča o potrazi za identitetom, odrastanju, ljubavi, gubitku… Likovi se, u ovoj predstavi, suočavaju sa dohovima prošlosti, svako na svoj način.

“Potrebno je svima nama da se vratimo i suočimo sa svim trauma koje su nam se desile, a svakome su se ovdje desile. Generalno govorimo i o tom trenutku rata i o onome što je on sa sobom nosio i sve strane koje su učestvovale u tom ratu potrebno je da se zapitaju i vide da li su se riješili tih duhova prošlosti, što prije prihvatimo, prije ćemo ići ka ozdravljenju”, kazala je rediteljica Lajla Kaikčija.

Kroz prijateljstvo glavnih likova Lejle i Sare, ispičane su mnoge priče.

“Lejla je izuzetno zanimljiv i kompleksan lik. Ona je buntovnica, žena koja je morala promjeniti svoj identitet, promjeniti svoje ime da bi preživjela i do samog kraja ona ne želi da se vrati svom prijeratnom identitetu”, dodala je Kapidžić.

N1

Ma koliko se strašnim činio pad u rupu sjećanja, autorski tim predstave se nada da će ovaj komad ohrabriti publiku da slijede vlastitog zeca. No, pitanje je šta je zec, odnosno šta on predstavlja i da li uopšte želimo da ga uhvatimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!