Preminula glumica Tatjana Beljakova

Kultura 18. nov 202217:11
Tatjana Beljakov (Atelje 212)

Dramska umjetnica je preminula u 88. godiini u Beogradu. Bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

Rođena je 1. januar 1934. na Mljetu. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1956. bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 od 1961. godine.

Za Svjetski Dan pozorišta 2020. Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao online kultnu predstavu „Radovan treći“ , premijerno izvedenu 30. decembra 1973. godine, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

Na društvenim mrežama se od nje oprostio njen kolega Milan Caci Mihailović.

“Otišla je u vječnost prava dama, moja draga koleginica, moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj Tanja Beljakova. Mir Njenoj duši”, napisao je glumac objavivši zajedničku fotografiju s glumicom.

Igrala je u ostvarenjima „Boji sljepila“, „Balkan ekspres 2“, „Šmeker“, „Mahovina na asfaltu“, Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, „Vruć vetar“, „Pozorište u kući“, „Кuda idu divlje svinje“, „Hranjenik“, Na putu izdaje“, „Кralj Ibi“…

U jednom intervju je izjavila o svom poreklu: „Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Djeda je bio carski oficir, moj otac ljekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo“.

Ispraćaj za kremaciju Tatjane Beljakove je u subotu, 19. novembra u 11.45 na Novom groblju u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare