Preminuo bh. glumac Velimir Pšeničnik Njirić

Kultura 05. dec 202216:58 0 komentara
Screenshot/HNK Mostar

Velimir Pšeničnik Njirić, glumac s preko četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici, preminuo je u Mostaru 5. decembra 2022. godine. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru 1994. godine u kojem je igrao sve do penzionisanja 2017. godine.

Osim u HNK Mostar, glumio je u predstavama Studentskog eksperimentalnog kazališta u Zagrebu, Narodnog pozorišta u Mostaru, Mostarskog teatra mladih, Privremenog pozorišta u Mostaru, Ratnog kazališta HVO-a, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Dubrovačkog kazališta Marin Držić, Glumačke družine Buffon, Pozorišta Prijedor, a kao student statirao je u HNK u Zagrebu od 1969. do 1972. godine. Povremeno se angažirao kao glumac na TV-u, filmu i radiju te kao redatelj u kazalištu. Godinu dana uživao je status slobodnog umjetnika u Republici Hrvatskoj, od kojega je odustao, kao što je odustao i od studija prava i teatrologije. Iako nije bio akademski obrazovan glumac, za sebe je volio reći kako je “krao zanat”.

Dobitnik je nekolicine nagrada i priznanja stručnih žirija i žirija publike, od kojih je izdvajao onu za najbolju ulogu na festivalu amaterskih kazališta Jugoslavije u Trebinju, kao i nagradu za najboljega mladog glumca i nagradu okruglog stola kritike za najuzbudljiviji događaj na Susretima profesionalnih pozorišta/kazališta BiH, nagradu publike na festivalu u Brčkom te nagradu za najbolju ulogu na Repasage Fest u Ubu (Srbija).

Značajnijim i boljim ostvarenjima smatrao je manji dio od više od 100 ostvarenih uloga: Maro Marojev (“Dundo Maroje”, Marin Držić), Ujak Vanja i prof. Serebrjakov (“Ujak Vanja”, A. P. Čehov), dr. Drach (“Šovinistička farsa”), Zganarel (“Don Juan”, J. P. B. Moliere), Don Juan (“Don Huan se vraća iz rata”, Otton von Horvat), Moliere (“Noć bogova”, Miro Gavran), barun Lenbach (“U agoniji”, Miroslav Krleža), Nino (“Bljesak zlatnog zuba”, Mate Matišić), dirigent Furtwengler (“Na čijoj strani”, Ronald Harvud), George (“Humble boy”, Charlotte Jones), Arlechino (“Dr. Arlechino ili Imaginarna autopsija”, Marco Luli), Suknar (“Meštar Pathelin” nepoznatog francuskog autora), Vanja (“Vanja i Sonja i Maša i još jedan”, Christopher Durang).

S ulogom Cosme – grobara u predstavi “Meštar” Nedjeljka Fabria koja je postavljena na pozornici Studentskog eksperimentalnog kazališta u Zagrebu 1971. godine Velimir je počeo svoj hod pozornicama. I za simbolično zatvaranje toga glumačkog hoda i kruga izabrao je postaviti isti naslov: oproštajnu predstavu pred kraj profesionalne glumačke karijere režirao je i igrao u njoj 2016. godine u HNK Mostar. Zadnja predstava HNK Mostar u kojoj je Velimir Pšeničnik Njirić – Velči bio angažiran kao vanjski suradnik je “Isus, sin čovječji”.

Datumi ispraćaja i komemoracije bit će objavljeni naknadno, piše na zvaničnoj stranici HNK Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!