Nakon dugogodišnjeg istraživanja: Promovisana knjiga o olimpijskom naslijeđu

Kultura 04. jul 202313:26 0 komentara
N1

Promocija knjige "Spaces of War Memory and Imagination – Sarajevo Olympics 1984", autorica Erne Husukić i Emine Zejnilović Zebić, održana je 03.07.2023 u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Promociju knjige je podržala Senka Ibrišimbegović, Direktorica Olimpijskog muzeja i Anja Margetić dogradonačelnica Sarajeva, koje su ukazale na značaj ove knjige za grad, posebno u kontekstu skorašnjeg obilježavanja 40-te godišnjice od organizacije Olimpijskih igara u Sarajevu.

“Društvena je odgovornost pisati o zlatnom dobu jednog grada, njegovim ljudima, sjećanju, arhitekturi, urbanom razvoj i onome što je uslijedilo u Sarajevu nakon toga”, tvrde autorice, koje naglašavaju da praćenje duha olimpizma u kontekstu Sarajeva, nije lagan zadatak.

Knjiga analizira prilagodljivu prirodu arhitekture olimpijskog naslijeđa, način na koji prostor odgovara na društvene i kulturološke pojave koje ga oblikuju i na suštinske promjene kroz koje objekti prolaze tokom vremena.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Cilj nam je odati počast zlatnoj prošlosti grada, razumjeti njegovu sadašnjost i doprinijeti tekućem narativu o izazovima i potencijalima razvoja Sarajevu“, navodi se u saopštenju.

Događaju su prisustvovali Samir Avdić, bivši Ministar za kulturu i sport, Boris Trapara, Direktor Zavoda za očuvanje kulturnohistorijskog naslijeđa, Ahmed Karabegović, Generalni sekretar Olimpisjkog komiteta za vrijeme Olimpijskih igara, mnogobrojni arhitekti kao i predstavnici akademske zajednice sa ETH Zurich.

Autorice Erna Husukić i Emina Zejnilović Zebić su arhitektice i profesorice na Odsjeku za arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!