Pronađena najstarija egipatska mumija: Prekrivena slojevima zlata

Kultura 27. jan 202316:35 0 komentara
Reuters

Mumija stara 4.300 godina bila je jedna od desetina antikviteta otkrivenih u iskopinama u blizini Kaira. Arheološki tim je otkrio drevni nalaz na dnu otvora od 15 metara u prvoj egipatskoj piramidi.

Mumija “potpuno prekrivena slojevima zlata” možda je najstarija i najkompletnija ikada pronađena u Egiptu, prenosi SkyNews.

Dobro očuvan sarkofag drevnog čovjeka otkriven je nakon jednogodišnjeg iskopavanja nedaleko od glavnog grada Kaira. To je samo jedno od desetina novih arheoloških otkrića pronađenih u Egiptu.

Istraživači vjeruju da je pripadao čovjeku po imenu Hekashepes i da su njegovi ostaci stari oko 4.300 godina.

Mumija je pronađena na dnu otvora od 15 metara u blizini onoga što se smatra prvom egipatskom piramidalnom strukturom, Stepaste piramide u Saqqari.

Zahi Hawass, direktor tima za iskopavanje, rekao je: “Stavio sam glavu unutra da vidim šta se nalazi unutar sarkofaga: prekrasna mumija čovjeka potpuno prekrivena slojevima zlata.”

Tim je novinarima rekao da mumija datira iz pete i šeste dinastije Starog kraljevstva, koje se protezalo od otprilike 2.500 pne do 2.100 pne.

Još jedna otkrivena grobnica pripadala je svešteniku poznatom kao Khnumdjedef. Služio je pod Unasom, posljednjim kraljem pete egipatske dinastije. Unutrašnjost grobnice bila je ukrašena prizorima iz svakodnevnog života.

Druga je pripadala zvaničniku po imenu Meri, koji je nosio titulu “čuvara tajni i pomoćnika velikog vođe palate”, rekao je tim.

Statue i amajlije bile su među ostalim važnijim nalazima iskopavanja, uključujući i onaj koji je predstavljao muškarca, njegovu ženu i nekoliko sluga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!