“Radost življenja”: Dujmović realizuje svoju šestu samostalnu izložbu

Kultura 11. maj 202315:50 0 komentara
N1 BiH

Hanna Dujmović, bosanskohercegovačka umjetnica, realizovat će svoju šestu samostalnu izložbu, ovoga puta u Galeriji Štab u Beogradu.

Svečano otvorenje ove izložbe bit će 23.05.2023. godine, pod vodstvom kustosa Dejana Alekića, Milice Zorić, te Ane Kršljanin.

Dujmović će izložiti 18 djela iz svog posljednjeg ciklusa koji nosi naziv kao i sama izložba: Radost življenja / La joie de vivre.

Milica Zorić, historičarka umjetnosti iz Pariza, u dijelu svog kustoskog teksta piše:

“Slikarka živog i rascvetalog unutrašnjeg duha, Hanna Dujmović, predstavlja nam radost življenja kroz dinamiku beskonačnih linija i vitalnih simboličkih boja: uronjeni smo u jednu gostoprimljivu atmosferu unutrašnjih prizora koji nas guraju da učestvujemo u interakciji sa drugima. Pošto je postao uži, naslikani prostor ujedinjuje figure i drži ih zajedno. Među raznovrsnim stanjima bića i različitim načinima življenja, pomalo iznenadno — ipak vrlo optimistično — umetnica nas poziva da zauzmemo svoje mesto u impozantnom kosmopolitizmu koji nas okružuje. Teme obuhvataju ljude u njihovom domaćem i urbanom okruženju, životinje, porodične proslave i društvene događaje. Hanna Dujmović vraća se svojevrsnom trajnom ciklusu koji pruža – kroz neprestane varijacije – mogućnost da se umetnica samostalno suoči sa pitanjima koja sebi postavlja o tretmanu i ulozi boje, u pratnji sa pojmom kretanja.”

View this post on Instagram

A post shared by Hanna (@hannadujmovic)

Za realizaciju i produkciju ove izložbe zaslužni su : Aleksić Galerija Kragujevac, Štab galerija Beograd, te Brun and Brun art consulting fondacija.

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 05.06.2023. nakon čega Dujmović planira raditi izložbu u sklopu RUBIX festivala u Porto Montenegru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!