Reakcije na nominaciju “Quo Vadis, Aide?” za Oscara

Kultura 15. mar 202114:21 > 14:53 1 komentar
Press – Kino Meeting Point

Bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja.

Među prvima koji su čestitali na velikom uspjehu ekipe filma “Quo Vadis, Aida?” bio je Oscarovac Danis Tanović koji je kratko napisao: “Čestitam”.

Američka i britanska ambasada u Sarajevu su također bili obradovani viješću da je ostvarenje Jasmile Žbanić i dalje u trci za prestižnom nagradom.

“Čestitke Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi “”Quo Vadis, Aide?” na nominaciji za Oscara”, napisano je na Twitteru nalogu Ambsade SAD-a.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je na Twitteru podijelio objavu Američke filmske akademije.

Kolege iz svijeta filma reditelj Dino Mustafić i glumac Nermin Tulić pozdravili su odluku Američke filmske akademije.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica istakli su kako su “zahvalni na podizanju svijesti o genocidu u BiH koju je ovaj film donio”.

Na velikom uspjehu filma “Quo Vadis, Aida?” čestitali su i baronesa Arminka Helić, kao i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je poručila: “Za istinu i pravdu”.

Inače, od 93 kandidata film koji govori o genocidu u Srebrenici ušao je među pet zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije.

“Quo Vadis, Aida?” od momenta kada je prikazan bilježi samo pozitivne kritike.

New York Times piše kako je bh. kandidat za Oscara mučna je i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje porodice od stradanja.

“U julu 1995. godine vojska bosanskih Srba, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pregazila je grad Srebrenicu, koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnim utočištem: Oko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je, njihova tijela pokopana u masovnim grobnicama…tada su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo dogoditi – kako se genocid dogodio u Evropi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. “Quo Vadis, Aida?”, zapanjujući film Jasmile Žbanić koji nikog ne štedi, pokazuje tačno kako. To nije isto što i objasniti zašto, iako zrnasta, sat po sat, blaga fikcija i dramatizacija događaja koji su doveli do masakra bacaju malo svjetla na to pitanje”, piše NYT.

Jude Dry iz IndieWire-a napisao je da “Žbanić otkriva duboko ljudske žrtve nasilja i rata”, dok je Peter Bradshaw u The Guardianu istakao da je “nakon 25 godina došlo vrijeme da se ponovo pogleda horor Srebrenice, a Žbanić je to učinila iskreno”.

Uloge u filmu tumače Jasna Đuričić as Aida Selmanagić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Boris Ler, Dino, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić, Minka Muftić, Teun Luijkx, Ermin Bravo, Ermin Sijamija, Alban Ukaj i drugi.

Prošlo je 20 godina otkako je bh. reditelj Danis Tanović dobio Oskara za “Ničiji zemlju”.

Dodjela Oscara zakazana je za 25. april, dok će BAFTA nagrade biti dodijeljene 11. aprila.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare